Adakah Perbelanjaan Perjalanan adalah Kos Tetap?

Perniagaan kecil anda menanggung kos tetap dan kos berubah. Kos tetap adalah perbelanjaan yang mesti anda bayar setiap bulan tanpa mengira produktiviti dan keuntungan perniagaan anda. Kos berubah akan meningkat apabila anda berusaha meningkatkan penjualan atau pengeluaran. Anda mesti mengetahui perbezaannya sehingga anda dapat merancang usaha penjualan dan pengeluaran. Kos tetap menunjukkan titik pulang modal semasa anda, dan kos berubah memberitahu anda berapa banyak yang anda perlukan untuk meningkatkan perbelanjaan untuk meningkatkan pendapatan anda.

Kos tetap

Kos tetap berlaku tidak kira berapa tahap penjualan atau pengeluaran anda. Ini termasuk barang-barang seperti sewa, insurans, kemudahan pejabat, lesen perniagaan dan upah untuk pekerja tetap dan tetap. Perhatikan bahawa perbelanjaan ini adalah kos membuka pintu setiap bulan. Anda mesti membayar perbelanjaan ini hanya untuk terus berniaga. Alasan gaji dimasukkan sebagai kos tetap adalah bahawa anda mesti menganggap anda memerlukan sejumlah pekerja tetap untuk menjalankan perniagaan anda.

Kos berubah

Perbelanjaan berubah naik dan turun dengan penjualan dan produktiviti. Contoh perbelanjaan berubah adalah komisen penjualan, caj penghantaran dan penghantaran, bahan dan bekalan, upah untuk pekerja sementara dan bonus. Perbelanjaan ini jarang sama dari bulan ke bulan atau tahun ke tahun.

Perbelanjaan perjalanan

Perbelanjaan perjalanan biasanya mesti digolongkan sebagai kos berubah. Perbelanjaan ini akan naik dan turun dengan usaha yang anda lakukan untuk meningkatkan penjualan dan membina hubungan perniagaan. Kos perjalanan berbeza-beza setiap bulan. Sebagai contoh, inisiatif untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan di luar negara mungkin memerlukan anggaran perjalanan yang lebih besar daripada usaha sebelumnya untuk menjadi perhatian nasional.

Kos berubah menjadi kos tetap

Sekiranya anda mempunyai perbelanjaan perjalanan biasa seperti lawatan dua kali ganda eksekutif ke pejabat luar negara, anda mungkin mahu menganggap ini sebagai kos tetap. Dengan kata lain, anda tahu anda akan menanggung perbelanjaan ini setiap tahun sehingga anda dapat menganggarkannya setiap tahun. Walau bagaimanapun, anda perlu menangani anggaran kos kerana perbelanjaan perjalanan berubah-ubah setiap tahun. Tambang penerbangan naik dan turun tidak bergantung kepada keuntungan perniagaan anda dan kadar penginapan boleh berubah dengan kerap.