Cara Membeli Stesen Minyak

Memutuskan membeli stesen minyak boleh menjadi tugas yang mencabar bagi mereka yang tidak biasa dengan perniagaan seperti ini. Beberapa faktor perlu dipertimbangkan seperti penempatan, pelanggan, pembekal, persaingan dan juga sama ada menyertakan kedai serbaneka dan bengkel. Sebuah stesen yang menerima banyak pelanggan berpotensi menghasilkan aliran tunai yang tinggi, sementara stesen minyak yang terletak jauh dapat memanfaatkan monopoli dan tetap beroperasi, berkat pasaran yang tidak terkawal. Sama seperti memulakan perniagaan lain, rancangan perniagaan yang mantap adalah prasyarat.

Tentukan Jenis Perniagaan

Stesen minyak boleh dikendalikan sebagai francais atau secara bebas. Sebilangan besar francais dikendalikan oleh syarikat minyak. Sekiranya anda memutuskan untuk mengendalikan francais, biasakan diri dengan peraturan dan undang-undang yang berlaku. Terutama, pemegang francais wajib mendapatkan bekalan seperti petrol, diesel dan minyak dari francaiser. Anda akan diminta untuk menunjukkan nama francaisi, menggunakan aktiviti promosi mereka dan mematuhi polisi mereka. Sekiranya anda memilih untuk mengendalikan stesen bebas, anda akan mendapat kelebihan daya saing kerana anda dapat memperoleh produk dari pengedar yang ada secara kompetitif.

Lokasi: Aliran Tunai

Sebuah stesen minyak sama baiknya dengan lokasinya. Biasanya anda harus mencari jalan yang boleh dilalui oleh lebuh raya lalu lintas yang besar. Persaingan juga merupakan aspek penting lain yang perlu dipertimbangkan, kerana aliran tunai anda sangat bergantung pada kepadatan lalu lintas ke stesen anda. Kedekatan dengan kedai-kedai utama adalah kelebihan tambahan. Anda juga harus melihat rancangan jalan masa depan untuk kawasan tersebut untuk memastikan bahawa anda tidak terkunci dalam jangka masa panjang. Hubungi bahagian perancangan dan jalan raya atau balai raya bandar untuk memastikan lokasi anda tidak berpotensi dalam corak lalu lintas masa depan.

Lokasi: Keselamatan, Keselamatan dan Kemudahan

Stesen minyak di kawasan yang terdedah kepada jenayah mungkin tidak menarik banyak pelanggan. Pastikan stesen minyak terletak di kawasan di mana ia tidak akan menjadi sasaran mudah bagi penjenayah. Bergantung pada kemudahan di stesen, anda mungkin diminta untuk melabur sejumlah kecil pada alat keselamatan (kamera, penggera, pencahayaan yang cukup atau pengawal) untuk mencegah kegiatan jenayah. Kemudahan, kedai serbaneka dan pembaikan juga memainkan peranan penting dalam menarik pelanggan, seperti kebersihan keseluruhan di kemudahan anda. Sekiranya anda memilih untuk menawarkan perkhidmatan ini kepada pemandu kenderaan, rancanglah untuk mengekalkan standard yang tinggi.

Membuat Pembelian

Setelah melakukan upaya yang tepat dalam mengenalpasti sebuah pompa bensin yang sesuai untuk dibeli, tanyakan kepada agen lingkungan untuk memahami undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan pengoperasian kemudahan tersebut, kerana pematuhan terhadap lingkungan sangat mahal. Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) mempunyai dasar tangki berlapis dua wajib mengenai tangki simpanan bahan bakar bawah tanah. Sebaiknya dapatkan nasihat profesional sekiranya anda tidak pasti mengenai prosedur tertentu. Mulakan rundingan dengan pemiliknya dan buat perjanjian yang sesuai dengan anda, seperti dalam rancangan perniagaan anda. Kemudian anda boleh membuat pembelian.