Cara Memasarkan kepada Penjual

Pemasaran kepada vendor tidak seperti pemasaran kepada masyarakat umum dengan harapan dapat menarik pelanggan. Penjual tidak begitu mementingkan penampilan atau persembahan produk tetapi dengan kualiti, harga dan potensi keuntungan yang disajikannya. Semasa memasarkan kepada vendor, anda mesti mencari padanan yang sesuai untuk produk anda sambil membuat perjanjian yang menarik bagi kedua-dua pihak.

1

Hadiri semua pameran perdagangan nasional dan tempatan untuk berjumpa dengan vendor dalam industri anda. Dengan semua syarikat dan profesional yang berkaitan di bawah satu bumbung, tugas untuk menghubungkan dengan vendor yang mungkin mencari pembekal atau produk baru untuk dijual atau yang mungkin menarik minat anda dibuat jauh lebih mudah daripada jika anda terlibat dalam satu -mesyuarat dan permintaan. Pameran dagang menjadikan proses mencari rakan kongsi yang anda perlukan jauh lebih mudah.

2

Berikan insentif untuk vendor yang bersedia menggunakan barisan produk anda sebagai tambahan kepada - atau sebagai pengganti - pembekal mereka yang ada. Insentif pusingan pertama seharusnya sebagai pertukaran untuk memulakan hubungan baru dengan vendor. Yang kedua akan bermula beberapa bulan kemudian dan berfungsi sebagai ganjaran untuk mencapai jumlah penjualan tertentu. Insentif biasanya terdiri dari margin keuntungan yang lebih tinggi daripada yang biasanya ditawarkan, jadi vendor lebih banyak membuat keuntungan daripada menjual produk anda daripada menjual yang lain. Harga diskaun untuk pengguna juga merupakan insentif yang boleh diterima kerana mereka dapat meningkatkan penjualan untuk anda dan juga vendor.

3

Dekati vendor baru dengan perbandingan langsung dengan barisan produk sedia ada mereka. Buat persembahan yang menggambarkan perbezaan antara apa yang anda tawarkan dan apa yang telah mereka dapat; persembahan harus menunjukkan bagaimana anda lebih baik dan apa yang harus diperoleh oleh pelanggan mereka dengan menukarnya. Penjual ingin memberikan pengalaman terbaik kepada pelanggan mereka, dan produk yang lebih baik adalah cara yang pasti untuk melakukannya. Sekiranya anda dapat memberikan produk yang setanding atau lebih baik pada atau pada harga yang sama, mungkin cukup untuk mempengaruhi penjual.

4

Berikan harga komisen pilihan kepada vendor yang bertanggungjawab untuk memindahkan produk yang paling banyak. Apabila penjual mengetahui bahawa dia membuat lebih banyak penjualan daripada pesaingnya, dia cenderung mendorong produk anda daripada yang lain. Beri vendor pilihan anda akses khas ke produk edisi tinggi, baru atau terhad yang tidak dapat diakses atau dijual oleh vendor lain. Perlakuan pilihan menghasilkan hubungan vendor-pembekal yang lebih erat dan memastikan bahawa pelanggan serius melindungi vendor terbaik anda.

5

Menawarkan vendor perjanjian konsinyasi tanpa risiko yang membolehkan mereka menyimpan, mempamerkan dan menjual produk anda tanpa komitmen awal. Sekiranya produk tersebut dijual, vendor anda membuat pembayaran kepada anda. Sekiranya tidak, anda bersetuju untuk membuang produk anda tanpa sebarang kos untuk vendor. Pengaturan sedemikian membolehkan vendor mendapat keuntungan daripada membawa produk anda tanpa risiko kewangan sekiranya berlaku kegagalan.