Petua Latihan Penjualan Telefon Pemasaran Keluar

Mempekerjakan telemarketer berpengalaman yang tahu bagaimana menggunakan telefon dan memenuhi syarat prospek adalah kunci untuk mengembangkan perniagaan anda. Tetapi telemarketer keluar yang paling produktif perlu belajar bagaimana melakukan sesuatu seperti yang anda mahukan dilakukan di syarikat anda. Di situlah latihan masuk. Sama ada anda mengadakan sesi latihan pendek pada pertemuan pasukan mingguan atau sesi yang lebih lama sekali setiap beberapa bulan, mencari cara untuk menjadikan sesi itu bermanfaat bagi kakitangan jualan anda sangat penting untuk meningkatkan penjualan.

Memperhalusi Skrip

Sekiranya anda memberikan skrip penjualan ke telemarketer anda, ikuti skrip penjualannya semasa sesi latihan. Galakkan pasukan penjualan anda agar skrip sesuai dengan keperibadian dan gaya mereka, menunjukkan bahasa yang spesifik dan deskriptif yang perlu tetap dalam skrip untuk ketepatan dan alasan khusus industri atau masalah undang-undang. Sebagai contoh, jika anda menjual produk kesihatan, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan menetapkan sekatan terhadap apa yang anda boleh dan tidak boleh tuntut mengenai manfaat produk tersebut. Pada perjumpaan penjualan, tanyakan tentang keberatan yang ditimbulkan oleh calon pembeli dan bincangkan kemungkinan jawapan. Selepas perjumpaan, berikan skrip yang diperbaharui dengan keberatan dan jawapan baru yang ditambahkan ke dalam senarai sehingga telemarketer tahu bagaimana bertindak balas.

Berlatih

Semasa sesi latihan penjualan anda, luangkan masa untuk para pelatih mempraktikkan skrip penjualan mereka dengan kuat antara satu sama lain. Ini membantu jurujual anda menggunakan selekoh semula jadi kerana mereka merujuk pada skrip sambil bergerak melalui panggilan penjualan. Cara lain untuk memberi lebih banyak pengalaman kepada staf penjualan anda untuk merasa selesa dengan penjualan adalah dengan membuat senario di mana pelanggan membuat bantahan untuk membeli. Dorong pasukan anda untuk berkongsi idea tentang bagaimana meyakinkan prospek untuk mengatasi masalah mereka, dan gunakan jawapan terbaik sebagai sebahagian daripada skrip penjualan anda yang disemak semula. Kemudian minta telemarketer untuk berlatih bekerja satu sama lain untuk memindahkan calon pembeli dari keberatan mereka kembali ke skrip penjualan atau menjelang akhir.

Belajar Mendengar

Ajarkan kepada kakitangan penjualan anda seni mendengar. Belajar mendengar membantu membina hubungan dengan prospek sementara telemarketer mengumpulkan banyak maklumat yang dapat mereka gunakan untuk menunjukkan kelebihan produk atau perkhidmatan. Pasukan anda juga dapat menggunakan maklumat untuk mengatasi keberatan dan untuk meyakinkan prospek bahawa anda mempunyai penyelesaian untuk masalah mereka. Bantu pasukan anda mengatasi kegelisahan mereka semasa membuat panggilan telemarketing dan kebiasaan biasa untuk terus bercakap semasa panggilan dengan mengajar mereka untuk bertanya dan kemudian mendengarkan sementara prospek bercakap mengenai cabaran atau masalah mereka.

Pengetahuan

Sebilangan orang dilahirkan sebagai telemarketer, tetapi jika mereka tidak mengetahui seluk beluk produk atau perkhidmatan khusus anda, mereka mungkin akan goyah ketika meyakinkan prospek untuk mengambil langkah seterusnya. Sertakan latihan yang memfokuskan pada semua ciri dan faedah penawaran syarikat anda, dan berikan maklumat yang anda lindungi semasa sesi berlangsung. Juga, bincangkan titik-titik kesakitan pengalaman pasaran sasaran anda, dan kemudian terangkan bagaimana produk atau perkhidmatan anda menyelesaikan masalah ini.

Penutup

Telemarketer anda mungkin tahu bagaimana menggunakan skrip penjualan untuk mengalihkan panggilan, tetapi menutup panggilan adalah kemahiran untuk dikuasai. Jelaskan bahawa kunci penutupan yang berjaya bermaksud menjaga tujuan panggilan sentiasa diingat, seperti membuat janji temu, menambahkan prospek ke dalam senarai pemasaran anda atau membuat mereka berkomitmen untuk melakukan pembelian di telefon. Tunjukkan kepada mereka bagaimana dan mengapa menggunakan skrip penjualan untuk ditutup. Sebagai contoh, jika tujuannya adalah membuat janji, mencadangkan dua kali bertemu - dan bukannya meminta prospek ketika mereka bersedia untuk bertemu - adalah cara yang lebih berkesan untuk berjaya menutup panggilan.