Cara Menambah Pemilik Bersama ke Akaun Bank

Menambah pemilik bersama ke akaun bank yang digunakan khusus untuk tujuan perniagaan kecil membolehkan kedua pemilik memiliki hak dan akses yang sama ke akaun tersebut. Untuk mengelakkan pengubahan wang haram dan pendanaan keganasan, USA Patriot Act menghendaki semua bank memperoleh, mengesahkan dan merekodkan pengenalan diri bagi setiap orang yang membuka akaun. Undang-undang ini juga berlaku untuk pemilik bersama akaun, tidak kira sama ada pemilik bersama tersebut ditambahkan pada awalnya atau lebih baru. Walaupun sebahagian besar syarat untuk menambahkan pemilik bersama ke akaun bank adalah standard, peraturan dan prosedur setiap bank boleh berbeza.

1

Hubungi bank anda dan tanyakan prosedur untuk menambah pemilik bersama ke akaun. Secara amnya, bank memerlukan pemilik utama dan pemilik bersama untuk hadir di kemudahan perbankan.

2

Minta senarai dokumen pengenalan yang diperlukan untuk menambah pemilik bersama. Untuk mengesahkan identiti, bank mungkin memerlukan salinan kad Jaminan Sosial pemilik bersama, sijil kelahiran dan lesen memandu atau ID gambar yang dikeluarkan oleh kerajaan.

3

Lawati bank, bersama pemilik bersama, dan kemukakan dokumen yang diperlukan. Bank pada amnya memerlukan kedua-dua pemilik untuk melengkapkan dan menandatangani borang permohonan bersama dan kad tandatangan, yang membenarkan kedua-dua pemilik mempunyai akses dan kawalan penuh akaun.

4

Minta bank mengeluarkan cek baru untuk menunjukkan penambahan pemilik bersama. Walaupun pemilik bersama dapat melakukan transaksi di bank dengan pengenalan diri, hanya orang yang terdaftar di cek yang dapat menandatangani cek. Sebagai tambahan, minta bank memesan kad debit atas nama pemilik bersama, jika ada.