Kebaikan & Kekurangan Memiliki Perniagaan Landskap

Bekerja dalam perniagaan lansekap memungkinkan anda meluangkan masa di alam semula jadi, baik menjaga rumput pelanggan atau merancang dan menanam kebun untuk memenuhi keperluan dan keinginan pelanggan. Sebagai landscaper, anda mempunyai pilihan untuk bekerja di syarikat landskap yang sudah mapan atau berniaga sendiri dan memulakan perniagaan anda sendiri. Semasa memulakan perniagaan landskap anda sendiri menawarkan pelbagai faedah, anda mesti mempertimbangkan faktor-faktornya sebelum menentukan apakah itu langkah yang tepat untuk anda.

Peralatan

Apabila anda memiliki perniagaan landskap, anda mesti menyediakan semua peralatan. Ini termasuk mesin pemotong rumput, komersial dan alat dan peralatan penanaman dan berkebun yang lain. Anda juga akan memikul tanggungjawab apabila alat dan peralatan rosak. Sebilangan landskap menyewa peralatan dan mempunyai perjanjian perkhidmatan untuk mengelakkan kos yang besar ketika peralatan pecah, tetapi mempunyai mesin pemotong rumput atau peralatan penting yang lain tanpa komisi walaupun satu atau dua hari akan membuat anda tidak mendapat wang.

Jadual

Landskap biasanya melakukan sebahagian besar pekerjaan pada musim bunga dan musim panas. Walaupun ini berlaku sama ada anda bekerja di syarikat landskap atau untuk diri sendiri, jadual jenis ini menjadi lebih penting apabila anda adalah pemilik perniagaan. Sekiranya anda mempunyai perniagaan landskap yang berjaya, anda akan bekerja berjam-jam pada musim bunga dan musim panas dan kemungkinan tidak akan mempunyai kru pekerja untuk meringankan beban. Kecuali anda menjumpai seseorang untuk melindungi anda atau mempunyai pelanggan yang fleksibel, ini bermakna anda tidak boleh mengambil cuti panjang pada musim panas dan akan ketinggalan sekiranya anda jatuh sakit atau cedera.

Kewangan

Oleh kerana pekerjaan itu bermusim, anda mesti menganggarkan wang yang anda perolehi pada musim paling sibuk anda sehingga dapat bertahan sepanjang tahun. Sebagai tambahan, sebagai pemilik perniagaan, anda bertanggungjawab untuk cukai pekerjaan sendiri dan mesti membiayai insurans kesihatan dan persaraan anda sendiri. Dari segi positif, memiliki perniagaan landskap anda sendiri memberi anda peluang yang lebih besar untuk memperoleh lebih banyak daripada yang anda usahakan untuk perniagaan landskap yang sudah mapan kerana anda memperoleh 100 peratus daripada harga pekerjaan dan bukannya sebahagian daripada keuntungan syarikat atau upah setiap jam.

Pelanggan

Mencari dan menjaga pelanggan adalah cabaran bagi perniagaan apa pun. Anda mesti mencari cara untuk bersaing dengan perniagaan landskap yang sudah mapan tanpa mengurangkan harga anda secara drastik. Ini dapat dilakukan dengan melakukan kerja berkualiti tinggi dan merancang landskap yang indah, tetapi memerlukan masa. Anda juga harus bekerjasama dengan beberapa pelanggan yang semuanya mempunyai keinginan berbeza. Tanggungjawab anda adalah untuk memberi nasihat kepada pelanggan bahawa jenis bunga tertentu tidak akan tumbuh dengan baik di kebun dan tetap menanamnya apabila pelanggan memaksanya. Apabila bunga mati dan pelanggan menginginkan wangnya kembali atau pelanggan tidak berpuas hati dengan hasilnya, anda mesti menyelesaikan masalahnya.