Idea Pengiklanan Kreatif untuk Iklan Dalam Talian

Pengiklan di pasar televisyen, yang kecewa dengan penonton yang melaju cepat melalui iklan mereka, beralih ke laman Internet yang membuat penonton tidak melewati iklan mereka untuk mendapatkan konten. Namun, sama seperti penonton akan bangun dan pergi ke dapur semasa iklan sebelum munculnya DVR, begitu juga penonton dalam talian dapat menyesuaikan diri dengan membuka tetingkap lain di penyemak imbas mereka. Iklan dalam talian mesti menarik perhatian penonton dengan iklan sehingga memukau sehingga penonton memilih untuk menontonnya.

Iklan Video

Penerbit utama analisis pemasaran digital, eMarketer menganggarkan bahawa pengiklan Amerika Syarikat akan membelanjakan lebih dari $ 3 bilion untuk iklan video dalam talian pada tahun 2012 dan hampir $ 6 bilion pada tahun 2014. Menurut profesor dan penyelidik Harvard Business School, Thales S. Teixeira, memanfaatkan sepenuhnya dolar iklan anda berasal dari menangkap dan menarik perhatian penonton dalam talian dalam "campuran kejutan dan kegembiraan yang diberi masa dengan teliti." Kejutan adalah taktik yang paling berkesan untuk menarik perhatian, sementara kegembiraan adalah yang paling berkesan untuk menyimpannya. Ini bertentangan dengan pemikiran konvensional bahawa "pukulan" kejutan besar diperlukan pada akhirnya.

Media Kaya

"Media kaya" merujuk kepada iklan yang berkembang, mengambil alih halaman Web secara ringkas tetapi tidak menjauhkan penonton dari halaman tersebut. Kunci kejayaan iklan media kaya adalah menjadikannya menarik, menarik dan interaktif secara visual, seperti iklan kereta yang membolehkan penonton mengubah warna automatik atau menambahkan ciri dengan satu klik tetikus.

Kesepaduan

Ian Kerrigan, pengarah eksekutif Gyro, melihat penyatuan iklan dalam talian dengan kandungan laman web yang dipaparkan sebagai kunci kejayaan dalam mengembangkan pasaran dalam talian. "Sudah lewat hari-hari muncul dan iklan selimut ketika teknologi Web baru membuat laman web yang benar-benar interaktif dan lancar untuk mendorong penglibatan." Pengguna mengakses Internet menggunakan pelbagai peranti. Agar berkesan, iklan mesti menjembatani teknologi ini dan memberikan pengalaman menarik kepada penonton. Sebagai contoh, QR Code - kependekan dari Quick Response - adalah generasi seterusnya dalam pengekodan bar yang dapat merapatkan iklan cetak dengan pengalaman dalam talian. Kod bar matriks dapat dicetak di hampir semua media cetak, dan apabila diimbas dengan telefon pintar, penonton dibawa ke laman web interaktif atau video dalam talian.

Media Sosial

Pengiklan membelanjakan berbilion dolar setiap tahun di laman media sosial dalam talian seperti Twitter dan Facebook. Format media baru yang menggabungkan konteks yang betul dengan format yang inovatif akan memanfaatkan dolar iklan mereka secara maksimum. Kuncinya di sini adalah menarik perhatian penonton ketika dia berada dalam minda yang paling menerima. Teknologi kini membolehkan syarikat penyelidikan pemasaran mengumpulkan data untuk pelanggan iklan mereka yang merangkumi profil penonton dalam talian yang melebihi usia, jantina dan poskod mereka. Mereka dapat mengesan berapa lama penonton melihat kandungan, apa yang dikliknya dan berapa lama tetikus tidak aktif. Pengiklan dapat menggunakan maklumat ini untuk menargetkan dan kemudian menjadi bagian dari komuniti sosial dalam talian, menyediakan mekanisme bagi pelanggan mereka untuk mengesyorkan produk yang diiklankan kepada rakan mereka.