Butang Media Sosial vs Bar Alat

Menambah butang media sosial atau bar alat ke laman web perniagaan anda membolehkan pengunjung berkongsi kandungan dengan pantas dengan lingkaran sosial dalam taliannya. Pilihan antara butang media sosial dan bar alat, serta sejauh mana penyatuan mereka ke laman web anda, bergantung pada menentukan khalayak sasaran laman web perniagaan anda.

Asas Butang

Butang media sosial biasanya merupakan ikon kecil yang dapat diklik yang muncul di lokasi yang menonjol di laman Web, seperti di dekat tajuk artikel atau video atau di sebelah logo atau produk. Pengunjung mengklik ikon dan berkongsi maklumat melalui butang rangkaian sosial tertentu yang dipilihnya, seperti Facebook, Twitter atau Google Plus. Letakkan butang rangkaian sosial secara strategik di dekat produk atau promosi baru untuk membolehkan pengunjung menyokong aspek perniagaan anda.

Asas Bar Alat

Bar alat media sosial membolehkan pengunjung berkongsi apa yang mereka suka, tetapi juga dapat menawarkan ciri yang lebih mantap, yang memungkinkan untuk menyepadukan kemas kini status perniagaan anda, pesanan segera dan kandungan video. Bar alat dikembangkan oleh pihak ketiga, seperti Meebo dan Wibiya dan biasanya menyatukan lebih dari satu rangkaian sosial pada satu masa, berjalan secara melintang di seluruh halaman laman web, tidak seperti butang media sosial, yang lebih kecil dan ditambah secara individu. Bar alat biasanya tetap berada di skrin di mana sahaja pelawat melakukan perjalanan di dalam laman web, yang membolehkan akses cepat dan berterusan ke kandungan dan keupayaan berkongsi.

Memilih

Pilih butang media sosial atau bar alat berdasarkan strategi perniagaan anda. Sekiranya strategi dalam talian syarikat anda terhad atau melibatkan kehadiran hanya pada satu atau dua rangkaian sosial, ada baiknya menggunakan butang yang sesuai di laman web anda. Dengan perniagaan yang terintegrasi sepenuhnya ke dalam Web, dengan profil media sosial yang terpelihara dengan baik, kemas kini dan kandungan multimedia yang kerap, menggunakan bar alat media sosial dapat memberikan pengalaman perkongsian kandungan yang lengkap untuk pengunjung dalam talian. Reka bentuk laman web anda juga harus berperanan, kerana bar alat boleh kelihatan besar dan rumit tetapi mudah dilihat, sementara butang menyatu, menjadikannya kurang kelihatan.

Kesepaduan

Butang media sosial dan bar alat digabungkan ke dalam laman web perniagaan anda dengan menyalin kod pengaturcaraan yang sesuai ke dalam HTML laman web anda. Kod asas dibuat untuk anda untuk kedua-dua pilihan dan ditawarkan melalui rangkaian sosial atau pembangun pihak ketiga yang membuatnya. Ia boleh diubah sedikit untuk menggambarkan pilihan peribadi anda, termasuk penempatan dan penampilan keseluruhan. Walaupun tanpa kehadiran media sosial yang besar, dengan hampir satu bilion pengguna Facebook dan berjuta-juta lagi di rangkaian sosial lain, sangat penting untuk memberi peluang kepada pengunjung untuk berkongsi dan mempromosikan perniagaan anda kepada khalayak yang lebih luas.