Cara Kakitangan dengan Betul

Mempekerjakan perniagaan kecil sering menjadi kunci untuk memaksimumkan keuntungan, terutamanya kerana perniagaan kecil tidak sering mempunyai modal untuk mengambil pakar dalam bidang penting, seperti pemasaran, sumber manusia dan kewangan. Perancangan yang teliti diperlukan untuk memastikan anda akan merekrut, wawancara, mengambil pekerja, melatih dan memberi pampasan kepada kakitangan dengan betul. Mulakan dengan carta organisasi untuk meningkatkan peluang anda mendapatkan pekerja yang tepat untuk pekerjaan yang betul setiap masa.

Keperluan Kakitangan

Langkah pertama untuk bekerja dengan betul adalah membuat satu atau dua carta organisasi. Bergantung pada usia perniagaan anda, anda boleh membuat rancangan jangka pendek dan jangka panjang yang membantu anda memenuhi keperluan pekerja anda sekarang dan membimbing anda semasa anda berkembang. Jangan buat draf pertama carta organisasi anda menggunakan kakitangan anda sekarang - buat seolah-olah anda memulakan syarikat dari awal. Ini akan membantu anda menentukan keperluan anda dan membolehkan anda membandingkan organisasi anda sekarang dengan organisasi ideal anda. Buat pekerjaan berdasarkan fungsi, seperti operasi, keuangan, produksi, pemasaran dan penjualan, kemudian senaraikan pengurus jabatan dan staf sokongan yang mereka perlukan.

Penerangan mengenai pekerjaan

Buat penerangan kerja terperinci untuk setiap jawatan yang anda fikir anda perlukan, dan juga untuk setiap pekerjaan semasa di syarikat. Tentukan sama ada setiap fungsi yang anda perlukan sedang dipenuhi atau adakah anda perlu menambah kakitangan atau mengalihkan tanggungjawab kepada pekerja yang berbeza. Deskripsi pekerjaan akan membantu anda membuat kedudukan yang tepat, membuat iklan yang diinginkan, menemuramah pekerja dan memberi asas untuk penilaian dan ulasan pekerja tahunan.

Mahu iklan

Untuk kakitangan yang betul, anda ingin merekrut calon dari kumpulan yang luas tetapi disasarkan. Menyiarkan iklan rahsia di akhbar tempatan mungkin tidak mencukupi untuk mencari pekerja terbaik. Cari persatuan perdagangan, kumpulan profesional, ruang sembang dan papan pekerjaan yang merangkumi bidang atau profesion anda. Gunakan rangkaian kenalan perniagaan anda untuk menyebarkan berita secara tidak rasmi bahawa anda mempunyai posisi untuk mengisi dan mencari rujukan berkualiti. Sertakan keterangan pekerjaan terperinci dalam iklan, serta kemahiran, kebolehan dan kecekapan yang diperlukan untuk jawatan tersebut.

Menemu ramah

Semasa wawancara, lakukan lebih daripada meminta pekerja membincangkan sejarah kerja mereka. Tanyakan kepada mereka bagaimana mereka akan melaksanakan tugas yang perlu anda laksanakan dalam posisi yang anda ambil. Mintalah mereka menyelesaikan satu atau lebih contoh masalah yang anda berikan kepada mereka yang berkaitan dengan pekerjaan. Fokus pada pencapaian pemohon, bukannya tanggungjawab mereka sebelumnya. Jangan fokus untuk menentukan sama ada mereka layak atau tidak secara umum untuk merebut jawatan, tetapi adakah mereka boleh meningkatkan penjualan atau keuntungan anda atau mengurangkan kos anda.

Pampasan

Bahagian penting dalam kakitangan adalah mengekalkan pekerja yang telah anda rekrut dan latih. Buat pakej faedah yang merangkumi gaji pokok dan gaji dan pelbagai faedah. Manfaatnya termasuk percutian, hari sakit dan peribadi, insurans kesihatan, komisen dan bonus. Pertimbangkan untuk membayar seminar latihan, bengkel atau kursus perguruan. Pusat kecergasan pekerja bukan sahaja memberi keuntungan peribadi kepada pekerja, tetapi juga dapat membayar sendiri dengan mengurangkan kos pekerja, mengurangkan ketidakhadiran dan meningkatkan produktiviti, menurut organisasi seperti Wellness Council of America.