Kesan Negatif Telekomunikasi

Telecommuting dapat meningkatkan kepuasan pekerja dan menjimatkan wang syarikat anda untuk utiliti. Namun, ini bukan penyelesaian yang sempurna: Walaupun telekomunikasi mungkin lebih bahagia, prosesnya boleh memberi kesan negatif kepada syarikat. Semasa anda mempertimbangkan sama ada membenarkan atau tidak kakitangan anda bekerja dari luar pejabat, pertimbangkan kemungkinan kesan negatif untuk menentukan sama ada ia melebihi faedah.

Kenalan Pelanggan

Sekiranya pelanggan anda terbiasa dengan hubungan tatap muka yang tinggi dengan pekerja yang mengendalikan perniagaan mereka, langkah untuk melakukan telekomunikasi dapat mengurangkan interaksi secara langsung. Bagi sebilangan syarikat, kurang menghubungi mungkin tidak menjadi masalah, tetapi pelanggan yang memerlukan lebih banyak pegangan tangan mungkin merasa diabaikan. Untuk menyelesaikan masalah tersebut, laksanakan penyelesaian teknologi yang akan mendorong kolaborasi dan tinjauan berkala melalui Internet: Program perkongsian skrin atau persidangan video dapat membolehkan pekerja yang tersebar berinteraksi dengan pelanggan untuk menyelesaikan projek dalam masa nyata.

Beban Kerja Bukan Telekomunikasi

Apabila sebahagian tenaga kerja bergerak keluar dari pejabat, ia dapat meningkatkan tekanan bagi pekerja bukan telekomunikasi. Pekerja yang tetap berada di pejabat dapat merasa tertinggal dari faedah telekomunikasi, seperti waktu fleksibel, dan kesal kerana rakan sekerja mereka mempunyai pilihan untuk bekerja di lokasi yang lebih selesa. Juga, jika sistem komunikasi syarikat tidak diperbaharui untuk mencerminkan tenaga kerja yang tersebar, kakitangan pejabat dapat mengalami peningkatan beban kerja dan sebahagian besar beban komunikasi pelanggan. Cegah ketidakseimbangan itu dengan menghendaki telecommuter mempunyai waktu di pejabat atau dengan memberi lebih banyak autonomi kepada kakitangan pejabat anda.

Kerja berpasukan

Bagi syarikat yang bergantung pada kerjasama pasukan yang kuat untuk menyelesaikan projek pelanggan, telecommuting boleh merosakkan kerja berpasukan. Pekerja yang biasa bekerja bersama secara langsung perlu mencari cara baru untuk mengkaji dan mempersembahkan kerja, terutama pada tahap tidak formal. Akibatnya, mungkin ada penurunan produktiviti sementara tim belajar bekerja dalam kerangka baru. Untuk mempermudah prosesnya, anda boleh melaksanakan strategi seperti pesanan segera, mesyuarat web, sesi telefon pagi biasa, atau intraweb syarikat; kemudahan komunikasi tidak formal dapat memudahkan mengekalkan suasana berpasukan.

Hubungan Kakitangan

Kakitangan yang berkomunikasi hanya dalam talian dan melalui telefon mungkin mempunyai masa yang lebih sukar untuk mengekalkan dan membina hubungan dengan rakan sekerja mereka, yang dapat mensabotaj produktiviti dan kepuasan kerja secara keseluruhan. Kerana hubungan sering menimbulkan kepercayaan dan kolaborasi yang berkesan, telecommuting dapat melemahkan suasana keseluruhan. Untuk memastikan kakitangan anda tetap terhubung, rancang percutian, perjumpaan, atau acara sosial dan memerlukan kehadiran secara peribadi. Sekiranya boleh, minta semua kakitangan berada di pejabat sekurang-kurangnya satu atau dua hari setiap minggu untuk menjaga hubungan tetap.