Topik Meja Bulat Rangkaian Perniagaan Kecil

Kejayaan perniagaan kecil bergantung pada memuaskan pelanggannya sekarang dan memperluas lingkaran pengaruhnya untuk menarik perniagaan baru. Mengadakan perjumpaan meja bulat rangkaian perniagaan kecil adalah cara untuk mencapainya, yang merangkumi peluang rangkaian bersama dengan perbincangan topik yang mempengaruhi banyak operasi perniagaan. Meja bulat pelbagai perniagaan sering beroperasi di Dewan Perniagaan atau kumpulan perniagaan lain. Kumpulan meja bulat juga mungkin wujud sendiri, seperti yang ditunjukkan oleh Meja Bulat Eksekutif Houston.

Pengekalan pelanggan

Kepuasan dan pengekalan pelanggan mewakili cabaran berterusan, terutama bagi perniagaan yang mempunyai banyak pesaing. Minta setiap ahli meja bulat untuk berkongsi strategi yang berjaya untuk berhubung dengan pelanggan. Strategi perniagaan runcit merangkumi acara penghargaan pelanggan biasa, papan penasihat pelanggan dengan keanggotaan bergilir dan insentif rujukan pelanggan yang murah hati. Pemilik perniagaan bukan runcit mencetak atau menghantar surat berita kepada pelanggan mereka. Sebagai contoh, ahli terapi fizikal menyampaikan teknik rawatan kecederaan sukan terkini. Perniagaan perkhidmatan juga mengadakan seminar pelanggan interaktif.

Pasaran Baru

Menjangkau pasaran baru sering bermaksud memasarkan produk atau perkhidmatan yang ada ke segmen pasaran baru. Sebagai contoh, perniagaan peralatan perkhemahan dapat mensasarkan pasaran kesediaan bertahan dengan makanan kering beku dan peralatan pembersih air. Sebuah kedai perabot rumah modular dapat memperkenalkan perabot campuran dan padanannya kepada pelajar kolej kediaman. Peguam persiapan harta pusaka boleh membuat pakej kehendak dan perancangan harta tanah dengan harga yang berpatutan untuk pelanggan yang mempunyai anggaran. Minta setiap ahli meja bulat untuk berkongsi kejayaan pengembangan pasaran, serta cabaran atau kemunduran sementara.

Media Sosial

Laman web rangkaian sosial dan rangkaian perniagaan dalam talian sering membantu perniagaan berkembang. Sebagai contoh, salun rambut dan solek boleh menyiarkan foto pelanggan "sebelum dan sesudah" di laman rangkaian sosialnya. Mempamerkan pelanggan yang elegan memperlihatkan salon dan pelanggan dalam keadaan yang baik. Bagi pengguna perniagaan, laman rangkaian perniagaan mungkin menawarkan nasihat mencari pekerjaan harian yang ditaja oleh firma carian nasional. Sebaliknya, pemasaran media sosial dapat menakut-nakutkan pemilik perniagaan yang tidak terbiasa dengan strategi baru ini. Galakkan hadirin yang memahami media sosial untuk membantu pemilik perniagaan yang ragu-ragu memahami komponen dan faedah media sosial.

Keuntungan dan Pertumbuhan Perniagaan

Seorang pemilik perniagaan yang prihatin terhadap garis bawahnya sekarang mungkin tidak menumpukan perhatian pada prospek perniagaan jangka panjangnya. Sebaliknya, seorang usahawan lain mengesan kemajuan hariannya melalui program spreadsheet dan menjalankan kemas kini bulanan untuk unjuran kewangan lima tahunnya. Walaupun keuntungan semasa membuka pintu perniagaan, pertumbuhan terancang adalah kunci kejayaan berterusan. Tanyakan kepada setiap peserta bagaimana dia mengembangkan visi perniagaannya dan bagaimana dia memantau keuntungan jangka pendek dan jangka panjangnya.