Petunjuk Prestasi Utama untuk Pembantu Peribadi

Pembantu peribadi, juga dipanggil pembantu tadbir, menyokong bos mereka dengan memastikan mereka tetap teratur, mengikut jadual dan berkesan. Tugas khusus berbeza-beza bergantung pada bos tetapi biasanya termasuk berkomunikasi dengan orang lain atas nama bos; mengekalkan kalendar janji temu dan membuat perjalanan dan tempahan lain; menyediakan agenda mesyuarat, dokumen kewangan dan persembahan; mengurus dan memantau belanjawan dan mengawasi setiausaha. Petunjuk prestasi utama berdasarkan tugas ini.

Komunikasi

Petunjuk prestasi untuk fungsi komunikasi akan mengukur seberapa tepat dan tepat waktu pembantu peribadi menangani surat-menyurat dan e-mel, bersama dengan seberapa cekap dia berkomunikasi secara peribadi. Contohnya ialah sama ada dia menangani surat-menyurat setiap hari dan apakah dia menyusun surat-menyurat rutin, sambil mempercepat persetujuan mendesak, sulit, dan penting kepada personel yang sesuai jika diperlukan. Petunjuk lain termasuk kekurangan kesalahan tatabahasa atau gaya dan kepantasan dia membalas e-mel.

Temujanji dan Tempahan

Petunjuk prestasi untuk tugas seperti menyimpan kalendar bos dan membuat tempahan mengukur ketepatan dan kelancaran aliran. Mereka mungkin termasuk sama ada pembantu telah memberi banyak masa untuk setiap mesyuarat atau projek. Contoh lain adalah sama ada dia memberikan salinan cetakan jadual minggu itu kepada bos setiap Isnin pagi jam 8:30 pagi atau mengesahkan semua janji temu melalui e-mel.

Agenda dan Dokumen

Contoh petunjuk mengenai seberapa baik pembantu menyiapkan dokumen dan agenda sama ada item agenda diminta dari pihak yang berkaitan dan agenda disediakan dan diedarkan sehari sebelum mesyuarat. Contoh lain ialah sama ada dia menyediakan dokumen anggaran seperti permintaan pembelian dan pengiriman dalam jangka waktu yang ditentukan, seperti 48 jam.

Pengurusan dan Pemantauan Belanjawan

Petunjuk seberapa baik pembantu menguruskan anggaran sama ada dia memantau laporan status belanjawan setiap bulan dan menyampaikan maklumat kewangan kepada pengurus untuk memastikan syarikat berada dalam anggaran. Petunjuk lain adalah sama ada dia membuat anggaran yang tepat, realistik, tepat pada masanya dan tepat secara fiskal dan mendamaikannya, menyerahkan kemas kini kepada bos setiap bulan.

Kakitangan Penyelia

Petunjuk seberapa baik pembantu mengawasi setiausaha di bawah arahannya mungkin seberapa baik dia menjangkakan keperluan kakitangan dan menjadualkan staf untuk menampung masa permintaan puncak atau sama ada dia memberikan maklum balas yang konsisten mengenai prestasi. Sama ada dia memberikan latihan untuk meningkatkan prestasi mereka adalah petunjuk lain yang mungkin.