Menyerlahkan Kalimat di PowerPoint

Menyoroti adalah alat yang hebat yang boleh anda gunakan untuk menarik perhatian ayat dalam persembahan PowerPoint. Walaupun PowerPoint mempunyai sejumlah ciri untuk membuat persembahan yang menarik perhatian khalayak anda, kemampuan untuk menonjolkan teks tidak tersedia dalam aplikasi versi terbaru. Walaupun ciri tersebut tidak tersedia, anda masih boleh menonjolkan ayat dengan menggunakan alat penyuntingan aplikasi yang lain.

1

Buka persembahan PowerPoint yang ingin anda edit.

2

Klik slaid di sebelah kiri tetingkap yang mempunyai ayat yang ingin anda ketengahkan.

3

Klik "Kotak Teks" dalam kumpulan "Teks" pada tab "Sisipkan" di bahagian atas tetingkap. Kotak teks baru muncul di slaid.

4

Salin ayat pada slaid PowerPoint yang ingin anda ketengahkan.

5

Klik pada salah satu pemegang ukuran kotak teks, kemudian seret untuk mengubah saiz kotak teks agar sesuai dengan ayat yang ingin anda ketengahkan.

6

Tampal ayat ke dalam kotak teks, kemudian seret kotak teks ke lokasi di slaid di mana anda mahu ayat itu muncul. Sekiranya perlu, gunakan pemegang ukuran kotak teks untuk mengubah saiz kotak teks sehingga sesuai dengan teks.

7

Klik "Isi Bentuk" dalam kumpulan "Menggambar" pada tab "Laman Utama".

8

Klik warna dari menu lungsur yang ingin anda gunakan untuk menyerlahkan ayat. Kotak teks secara automatik mengisi dengan warna yang anda pilih.