Cara Mengira Nisbah Perolehan Saham

Nisbah perolehan stok adalah istilah lain untuk nisbah perolehan inventori. Nisbah perolehan saham mengukur kelajuan penjualan inventori anda setelah anda memperolehnya. Dengan kata lain, nisbah perolehan saham memberitahu anda berapa lama inventori berada di rak sebelum pelanggan membelinya. Anda memerlukan inventori yang mencukupi untuk memenuhi permintaan pelanggan tanpa kehabisan produk. Tertakluk kepada faktor pengehad ini, semakin tinggi nisbah perolehan saham anda, semakin baik. Apabila barang dibeli dengan cepat, anda tidak mengikat modal kerja dengan lebihan inventori. Itu membebaskan wang untuk digunakan untuk tujuan lain dan membantu mengekalkan kos pembiayaan inventori rendah.

1

Anggarkan purata inventori dalam tempoh yang anda ingin mengira catuan perolehan saham. Tambahkan kos inventori anda pada awal tempoh ke kos inventori akhir dan bahagikan jumlahnya menjadi separuh. Sebagai contoh, jika inventori awal adalah $ 5,000 dan inventori akhir adalah $ 7,000, hitung ($ 5,000 + $ 7,000) / 2 untuk sampai pada inventori purata $ 6,000.

2

Hitung kos barang yang dijual untuk tempoh tersebut. Tambahkan jumlah inventori yang dibeli ke inventori permulaan dan tolak inventori akhir. Oleh itu, jika inventori permulaan adalah $ 5,000, inventori akhir adalah $ 7,000 dan jumlah pembelian mencecah $ 17,000, hitung ($ 5,000 + $ 17,000) - $ 7,000 untuk mendapat kos barang yang dijual $ 15,000.

3

Bahagikan nilai inventori purata anda ke dalam kos barang yang dijual untuk mengira nisbah perolehan stok. Dengan inventori purata $ 6,000 dibahagikan kepada kos barang yang dijual $ 15,000, nisbah perolehan stok anda adalah 2.5. Maksudnya, anda menjual barang berharga $ 2.50 untuk setiap $ 1.00 yang anda laburkan dalam inventori.

4

Hitung nisbah perolehan stok anda untuk setiap produk dan barisan produk. Kaedahnya sama digunakan untuk menentukan nisbah perolehan stok keseluruhan anda. Ini berguna kerana ia membolehkan anda membandingkan seberapa pantas produk yang berbeza bergerak berbanding tahap stok produk tersebut. Contohnya, jika item A mempunyai nisbah perolehan stok 3.0 dan item B mempunyai nisbah perolehan stok hanya 2.0, anda mungkin ingin mengurangkan jumlah item B yang anda simpan. Sebaliknya, jika nisbah perolehan stok anda untuk item sangat tinggi, anda mungkin perlu meningkatkan tahap stok anda sehingga anda tidak kekurangan.