Cara Menjalankan Francais

Francais adalah struktur perniagaan yang membolehkan pelabur membeli perniagaan yang mapan dan memperoleh hak penggunaan model perniagaan syarikat itu, termasuk papan tanda, produk dan standard operasi. Francais hampir merupakan perniagaan utama dan menyediakan pengusaha untuk membuat pelaburan sekecil $ 10,000, menurut Best Franchise Amerika.

Untuk menjalankan francais dengan jayanya, anda perlu memilih francais yang menguntungkan dan dapat diakses, mendapatkan pembiayaan anda, menyewa pasukan teras yang kuat dan menetapkan matlamat yang dapat dicapai.

1

Pilih francais yang terbukti. Walaupun ini kelihatan terlalu jelas, beberapa francaiser yang sedang berjuang atau mulai goyah akan menjadikan model mereka tersedia dengan potongan harga yang besar untuk menarik francaisi baru. Minta maklumat seperti prospektus dan tinjau dengan teliti untuk menentukan seberapa menguntungkan dan berterusan perniagaan. Prospektus francais harus mengandungi sejarah francais, kos untuk melabur dan menjalankan lokasi serta jangkaan pulangan pelaburan anda. Juga, lawati laman web Better Business Bureau dan laman web Federal Trade Commission untuk melihat jenis sejarah francais dengan pengguna dan jika ada tindakan undang-undang yang lalu atau sekarang.

Tujuannya adalah untuk memilih francais yang menguntungkan tetapi tidak terlalu jenuh di pasaran anda. Contohnya, jika anda tinggal di bandar Houston, francais terbesar adalah Papa John's, menurut American Advertising Federation. Walaupun ini adalah francais yang berjaya, ia mungkin telah mencapai tahap tepu.

2

Dapatkan pembiayaan pembelian. Pembiayaan sering dapat diperoleh secara langsung melalui francaiser (dikenali sebagai pembiayaan dalaman), namun bank atau institusi pinjaman biasanya menawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Untuk mendapatkan pinjaman perniagaan kecil, anda memerlukan rancangan perniagaan dan mungkin penyataan pro forma (dokumen yang disiapkan oleh akauntan yang memproyeksikan perbelanjaan dan keuntungan perniagaan yang baru dibentuk).

Pergi ke laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) ke bahagian pembiayaan dan cari pemberi pinjaman di kawasan anda. SBA menyebarkan maklumat pemberi pinjaman kepada pemilik perniagaan. seperti pemberi pinjaman mikro. Pinjaman mikro adalah pinjaman perniagaan di bawah $ 35,000, memerlukan jaminan dan jaminan peminjam peribadi.

3

Ambil pasukan teras yang baik. Pasukan teras adalah sekumpulan pekerja individu yang mempunyai latar belakang yang terbukti dalam industri atau produk tertentu dan dipercayai menjalankan operasi sekiranya tiada pemiliknya. Anggota pasukan teras bukan sahaja membawa pengalaman dalam operasi, mereka harus dapat melatih dan membimbing pekerja baru serta dapat berfikir secara kreatif. Amalan biasa dalam industri restoran untuk mencari ahli pasukan inti adalah dengan mengunjungi perniagaan tempatan seperti di kawasan itu dan memastikan pekerja mana yang paling berharga untuk operasi tersebut, dan kemudian memberikan tawaran pekerjaan.

4

Tetapkan matlamat yang dapat dicapai untuk francais anda. Menetapkan matlamat yang realistik dan dapat dicapai untuk francais anda adalah suatu keharusan untuk terus berminat dalam perniagaan dan dapat menilai dan menilai semula keuntungan dan potensi pertumbuhannya. Pemilik perniagaan tanpa tujuan ini dapat terperinci dalam perincian yang tidak penting untuk pertumbuhan seperti pekerja pengurusan mikro, bukannya fokus pada pengurangan kos dan menawarkan pelbagai produk.