Cara Memeriksa Port Terbuka di Komputer

Port adalah pengecam numerik untuk perisian yang berjalan di komputer, seperti perisian pelayan Web atau pelayan e-mel. Apabila pelabuhan terbuka, ia menerima sambungan dari dunia luar. Tidak jarang komputer, terutamanya dalam perniagaan, membuka lebih banyak port daripada yang diperlukan, yang boleh menjadi risiko keselamatan . Anda boleh menggunakan pelbagai alat perisian untuk memeriksa port yang terbuka di komputer anda, dan menggunakan perisian firewall untuk menyekat akses jauh ke komputer anda .

Memahami Pelabuhan Internet

Apabila seseorang bercakap mengenai keinginan untuk memeriksa port terbuka di komputer, mereka biasanya tidak membincangkan port fizikal, seperti di mana anda mungkin memasang monitor atau stik USB. Sebaliknya, mereka merujuk kepada port maya , pengenal berangka yang sesuai dengan alat perisian yang berlainan yang berjalan di komputer.

Jenis perisian tertentu umumnya berkomunikasi di port tertentu. Apabila program lain di komputer lain cuba disambungkan, mereka menentukan nombor port dalam permintaan mereka untuk memastikan mesej dihantar ke perisian yang betul. Sebagai contoh, pelayan Web yang menggunakan protokol pemindahan hiperteks mendengar sambungan di port 80, sementara banyak pelayan e-mel mendengar mesej yang masuk di port 25.

Ketika program sedang menunggu sambungan di port, seperti yang sering dilakukan oleh program pelayan, port tersebut dikatakan terbuka. Program ini dikatakan dapat didengarkan di pelabuhan. Membuka port tanpa perlu adalah risiko keselamatan yang berpotensi, terutama kerana perisian terlupa sering ketinggalan zaman, yang bermaksud ia mungkin mempunyai kelemahan yang dapat membiarkan penjenayah mengakses mesin anda.

Uji Port Terbuka

Anda boleh menggunakan program yang disebut pengimbas port untuk memeriksa port mana yang terbuka di komputer anda. Perlu diingat bahawa port yang dapat diakses melalui rangkaian tempatan anda mungkin berbeza dari port yang tersedia dari seluruh internet. Anda boleh menemui pelbagai perisian pengimbasan port yang tersedia dalam talian, termasuk alat sumber bebas dan terbuka yang dihormati yang disebut Nmap .

Alat ini akan cuba menyambung ke setiap port pada komputer yang dipilih dan melaporkan yang mana yang terbuka untuk sambungan. Ini dapat membantu anda mencari perisian yang berjalan di komputer anda dan menentukan sama ada anda mahu mematikannya atau memastikan ia dikemas kini.

Sekiranya anda ingin menguji penyambungan ke port tertentu untuk melihat jenis mesej yang dihantar semasa anda menyambung, anda juga dapat mencari program untuk melakukan ini. Program telnet percuma yang disertakan dengan banyak sistem operasi moden dapat digunakan untuk tujuan ini, begitu juga alat sambungan khusus seperti program percuma Nmap dan Ncat.

Anda biasanya harus memastikan bahawa anda mempunyai kebenaran sebelum mengimbas komputer orang lain untuk membuka port atau cuba menyambung ke port tertentu di mesin orang lain. Sekiranya orang lain menggunakan komputer yang anda scan, anda mungkin ingin memberi mereka sedikit masa untuk membuat sandaran fail sebelum menjalankan imbasan, sekiranya anda mengganggu operasi mereka.

Menggunakan Perisian Firewall

Menggunakan perisian firewall dapat membantu anda mengawal port yang dapat diakses di komputer anda.

Pada Windows, port terbuka boleh disekat secara lalai, dan anda boleh mengkonfigurasi port tertentu agar terbuka jika anda memerlukannya untuk beberapa sebab. Sistem operasi lain, termasuk macOS dan Linux, mempunyai kemampuan yang serupa. Anda juga boleh memasang perisian firewall pihak ketiga untuk menghadkan akses ke komputer anda.

Sebaiknya gunakan perisian firewall, atau firewall perkakasan, untuk menghadkan akses ke komputer anda . Jika tidak, penggodam boleh masuk dan mencuri atau merosakkan data, dan perisian hasad boleh menyambung ke port terbuka di mesin anda untuk menyebarkan. Anda juga mungkin akan bertanggungjawab sekiranya anda mengalami pelanggaran data dengan data sensitif milik orang lain, seperti pelanggan.