Strategi Pengurangan Kos dalam Pengurusan Rantaian Bekalan

Strategi pengurangan kos dalam pengurusan rantaian bekalan memberi tumpuan kepada mencari cara yang paling cekap dan berpatutan untuk mendapatkan dan menyimpan produk, mengangkutnya dari titik A ke titik B, dan memastikan kepuasan pelanggan. Walau bagaimanapun, mengurangkan kos pengurusan rantaian bekalan lebih daripada sekadar memilih bahan dan pembawa yang paling murah. Setiap aspek dalam proses pemenuhan pesanan memerlukan banyak uang dan dapat memanfaatkan strategi pengurangan kos.

1. Kenal pasti Ketidakcekapan Aliran Kerja yang Mahal

Untuk mengetahui perbelanjaan tersembunyi dalam pengurusan rantaian bekalan, berhenti memikirkan kos pengangkutan sahaja. Sebaliknya, Biro Logistik mengesyorkan mengikuti keseluruhan aliran kerja pemenuhan pesanan dari awal hingga akhir. Kecekapan adalah tujuan agar lebih banyak pesanan dapat diproses dan dihantar dengan tepat setiap hari. Perhatikan hambatan dalam aliran kerja atau keadaan di mana pekerja mesti menyelesaikan tugas secara manual yang boleh menjadi automatik.

Mulakan dengan menganalisis bagaimana transaksi diproses. Platform pemprosesan pembayaran (PayPal, Stripe, Venmo, dll.) Yang anda gunakan untuk mengumpulkan wang daripada pelanggan? Belanja untuk memastikan anda berpuas hati dengan yuran transaksi atau yuran langganan yang berkaitan dengan perkhidmatan ini. Anda mungkin akan kehilangan wang sebelum berpeluang memasukkan akaun bank perniagaan anda.

Berikan setiap tahap teknologi yang sama tahap pemeriksaan yang sama. Adakah kaedah yang lebih berkesan untuk menetapkan tugas pemenuhan pesanan atau untuk mengemas kini status pesanan? Adakah pemenuhan pesanan ditangguhkan ketika penghantaran baru tiba di gudang? Minta pekerja anda untuk menunjukkan ketidakcekapan yang mereka perhatikan, dan pertimbangkan untuk menyewa perunding untuk melihat operasi anda secara tidak berat sebelah.

2. Mempelbagaikan Pembawa atau Mod Anda

Mencari pembawa yang boleh dipercayai dan berpatutan bukanlah senario satu masa. Anda mungkin kehilangan pilihan dengan harga yang kompetitif jika anda tidak terus menjalin hubungan dengan syarikat penerbangan dan mendapatkan harga untuk perkhidmatan yang berbeza. Gagal mempelbagaikan hubungan pembawa anda juga menjadikan syarikat anda berisiko tinggi terjebak jika syarikat penerbangan tunggal anda tiba-tiba keluar dari perniagaan. Anda pasti akan kehilangan wang jika anda tidak dapat membuat pelanggan senang dengan menghantar produk mereka, jadi kepelbagaian pembawa yang buruk meletakkan anda dalam posisi kehilangan-kerugian.

Sebagai gantinya, berikan diri anda lebih banyak kawalan terhadap rantaian bekalan dengan selalu mempunyai lebih daripada satu pembawa sebagai pilihan. Di samping itu, Freight Quote mengesyorkan pengangkutan antarmodal atau multimodal untuk mengurangkan kos bahan bakar. Anda mungkin mengorbankan satu atau dua hari dalam masa penghantaran tetapi akhirnya mengurangkan kos pengangkutan keseluruhan dengan meletakkan penghantaran di kereta api untuk bahagian antara negeri atau merentas desa, dan kemudian memindahkannya ke trak untuk pengangkutan wilayah atau tempatan. Di beberapa kawasan di negara ini, pengangkutan air merupakan pilihan lain.

3. Bayar untuk Perkhidmatan Pengangkutan yang Tepat

Adakah anda membayar lengan dan kaki untuk pengangkutan semalam? Pernahkah anda memikirkan mengapa anda memilih perkhidmatan pengangkutan ini? Ya, pelanggan mahukan penghantaran cepat, dan pilihan penghantaran percuma pada hari yang sama dengan Amazon Prime telah memberi sedikit tekanan kepada perniagaan untuk mengangkut produk lebih cepat daripada biasa agar tetap kompetitif. Walau bagaimanapun, majoriti pelanggan anda memahami bahawa anda tidak mempunyai sumber yang sama dan lokasi yang luas sebagai gergasi industri seperti Amazon.

Dalam kebanyakan kes, mereka akan mengurangkan anda kerana menawarkan penghantaran dua atau tiga hari dan bukannya penghantaran semalam. Pertimbangkan produk dan pelanggan anda ketika memutuskan sama ada kelewatan penghantaran akan memberi kesan yang signifikan terhadap kepuasan pelanggan. Anda sentiasa boleh memberikan kos penghantaran yang lebih cepat kepada pengguna sekiranya anda masih mahu memberikan pilihan ini.

Selain membayar untuk kelajuan penghantaran yang tepat, pastikan anda juga mengetahui perbezaan antara FTL (muatan trak penuh) dan LTL (kurang daripada muatan trak). Menurut Logistics Plus, yang terbaik untuk dipilih bergantung pada apa yang anda kirim dan seberapa cepat anda menjangkakan ia akan dihantar. Penghantaran yang sangat besar, berat atau yang perlu tiba dengan cepat harus dihantar FTL. Penghantaran kecil yang jangka masa penghantarannya dapat bertahan dengan beberapa pit-stop (kerana penghantaran syarikat lain akan digabungkan dengan penghantaran anda) boleh dihantar LTL dengan kos yang lebih rendah berbanding FTL.

4. Ramalkan Permintaan dengan Perancangan Penjualan

Ramalan penjualan membolehkan anda membuat perancangan lebih awal untuk memastikan anda tidak mengalami kekurangan produk. Anda akan kehilangan pelanggan yang tidak mahu menunggu produk kehabisan stok dan membeli dari pesaing sebagai gantinya. Walau bagaimanapun, ramalan juga menghalang anda daripada membuang wang untuk membuat atau membeli terlalu banyak produk. Lagipun, apa gunanya berlebihan apabila permintaan untuk produk hampir sifar?

Apabila dilakukan dengan baik, ramalan merupakan salah satu strategi peningkatan rantaian bekalan terbaik: Jangan peroleh dan hantarkan barang yang tidak dapat anda jual. Namun, lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, kerana tidak ada cara untuk meramalkan masa depan sepenuhnya. Faktor seperti trend penjualan sebelumnya, usaha pemasaran yang akan datang dan pesaing baru semuanya mempengaruhi permintaan. Peramal penjualan yang berpengalaman mungkin memerlukan gaji yang lumayan, tetapi mereka dapat membayar sendiri dan masih menyimpan wang syarikat anda jika mereka menjalankan tugas dengan baik.

5. Kurangkan Pembungkusan Produk

Pembungkusan produk memenuhi tujuan penting: melindungi produk dalam perjalanan dan menyediakan permukaan yang menarik untuk membantu menjual produk dengan menyenaraikan ciri dan spesifikasi. Walau bagaimanapun, pembungkusan juga mempengaruhi berapa banyak produk yang boleh dimasukkan ke dalam kotak. Hanya begitu banyak kotak yang boleh dimasukkan ke dalam kontena pengangkutan, terutamanya jika anda memilih pengangkutan FTL.

Untuk contoh pembungkusan produk yang tidak berguna, fikirkan kembali bagaimana permainan PC sering dijual pada tahun 90-an dan awal 2000-an. Kotak kadbod yang besar memaparkan gambar permainan yang menarik, tetapi di dalamnya terdapat CD nipis. Syarikat yang menjual permainan PC mereka dalam kotak CD atau kotak DVD secara dramatik meningkatkan jumlah permainan yang sesuai dalam satu kotak, sehingga mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk memuat dan memunggah trak di gudang dan mengurangkan jumlah trak yang diperlukan di tempat pertama.

Mengurangkan pembungkusan produk juga menjimatkan wang untuk bahan pembungkusan dan kos percetakan. Ini adalah win-win dan salah satu kaedah pengurangan kos terbaik dalam pengurusan rantaian bekalan. Cari kaedah terbaik untuk menghantar produk anda tanpa merosakkannya, kerana anda akan kehilangan wang untuk setiap produk yang tidak sampai ke destinasinya dengan utuh.

Pengoptimuman Kos Berkesan dalam Rangkaian Bekalan

Satu faktor penting menghubungkan setiap strategi pengurangan kos rantaian bekalan: data. Sebelum anda dapat membuat rancangan untuk menjimatkan wang, anda mesti membuat garis dasar permulaan. Menurut West Monroe, anda perlu melakukan analisis kos untuk melayani yang melihat kos yang berkaitan dengan overhead perniagaan, perkhidmatan pelanggan, perancangan dan, tentu saja, logistik dan banyak faktor lain. Hanya dengan itu anda dapat mengesan kejayaan usaha anda dengan berkesan.

Selain meneliti perbelanjaan saat ini dengan cermat, Anda juga harus mengesan titik data yang berkaitan dengan pengiriman masuk, pengiriman keluar, dan penjualan. Mencari trend dari masa ke masa. Contohnya, adakah waktu tertentu dalam tahun apabila penjualan meningkat secara mendadak? Adakah penghantaran gudang cenderung ditangguhkan pada bulan-bulan tertentu atau dalam cuaca buruk?

Anda perlu mengetahui maklumat ini untuk tujuan ramalan dan untuk membantu anda mengenal pasti prosedur yang tidak cekap. Di samping itu, jangan ragu untuk memasukkan pegawai dari setiap jabatan dalam proses perancangan anda. Orang terbaik untuk menunjukkan amalan yang tidak cekap di lantai gudang adalah mereka yang menghadapi ketidakcekapan tersebut setiap hari.