Cara Menambah Dasar Privasi untuk Blogger

Dasar Privasi adalah halaman di laman web yang mendedahkan maklumat tentang bagaimana laman web mengumpulkan data pelawat. Sekiranya anda menjalankan iklan Adsense dari Google di laman web Blogger anda, anda mesti menambahkan Dasar Privasi ke blog anda agar tetap dalam Syarat dan Ketentuan penerbit. Anda boleh membuat Dasar Privasi sendiri, menggunakan Dasar Privasi generik yang terdapat dalam talian atau menggunakan salah satu daripada beberapa penjana Dasar Privasi dalam talian untuk membuat kandungan halaman. Setelah dibuat, anda dapat menambahkan Dasar Privasi ke blog anda dengan membuat dan mengundurkan catatan, kemudian menambahkan pautan ke catatan Dasar Privasi ke halaman utama blog anda.

1

Log masuk ke akaun Blogger anda. Klik pautan "Edit Posting" di sebelah blog yang ingin anda tambahkan Dasar Privasi.

2

Klik butang "Posting Baru" di sudut kiri atas halaman.

3

Ketik "Dasar Privasi" sebagai tajuk catatan. Salin kandungan Dasar Privasi ke dalam badan pos.

4

Klik menu lungsur "Pilihan Pos" di sudut kiri bawah editor siaran. Masukkan "01/01/01" sebagai tarikh pengeposan, dan "00:00" sebagai waktu pengeposan.

5

Klik "Terbitkan Catatan." Klik pautan "Lihat Pos" dan salin URL untuk catatan Dasar Privasi dari bar alamat penyemak imbas anda.

6

Masukkan "Blogger.com/home" ke bar alamat penyemak imbas anda untuk kembali ke Papan Pemuka Blogger anda. Klik pautan "Reka Bentuk" di sebelah blog yang baru sahaja anda tambahkan Dasar Privasi.

7

Klik pautan "Tambahkan Gadget" di bar sisi atau di bahagian atas halaman untuk membuat alat baru. Tetingkap pop timbul akan muncul.

8

Tatal ke bawah dan klik "HTML / JavaScript." Ketik "Dasar Privasi" sebagai tajuk alat.

9

Tambahkan teks berikut ke bahagian "Kandungan" pada alat HTML / JavaScript:

Dasar Privasi

10

Ganti "//URL.com" ke dengan URL catatan Dasar Privasi blog anda. Klik "Simpan" untuk menambahkan pautan ke laman utama Blogger anda.