Teknologi untuk Menyelesaikan Masalah

Teknologi telah membantu banyak perniagaan menjadi berjaya dan menjimatkan masa, wang dan tenaga. Sebilangan besar kemajuan teknologi telah berfungsi untuk menjadikan hidup lebih selesa dan menyeronokkan dan meningkatkan kualiti perkhidmatan kepada pelanggan. Ini semua adalah alasan yang baik untuk teknologi dan perkembangannya yang berterusan. Sebagai contoh, kemajuan dalam rawatan kesihatan telah memungkinkan pembedahan jantung diselesaikan dengan bantuan robotik. Robot da Vinci membantu pakar bedah menyelesaikan pembedahan invasif, yang tidak dapat diselesaikan dengan tepat oleh tangan manusia. Perniagaan harus terus menilai kembali teknologi dan terus maju untuk memberikan perkhidmatan dan produk terkini kepada pelanggan.

Menjimatkan Kos dan Pemasaran

Perniagaan di bawah kekangan anggaran mungkin menganggap pelaburan dalam teknologi merupakan penggunaan sumber yang berkesan. Sebagai contoh, laman web perniagaan dapat membantu menyediakan produk yang lebih mudah kepada pengguna dan memberikan iklan yang berterusan dan tidak mahal kepada pelanggan. Untuk banyak produk dan perkhidmatan, pelanggan kini dapat mengakses produk dengan lebih mudah dan boleh menghantarnya ke rumah mereka. Perniagaan juga dapat mengakses dan membeli bahan mentah dengan lebih mudah. Ini dapat meningkatkan jumlah pelanggan, yang kemudian dapat meningkatkan produktivitas, penjualan dan pendapatan.

Luaskan Perkhidmatan

Kemajuan teknologi, seperti komputer yang sentiasa berkembang, membantu menjadikan perkhidmatan kepada pengguna menjadi lebih mudah. Contohnya, pemeriksaan ejaan pada program menaip mengurangkan masa yang diperlukan untuk kembali dan mengedit dokumen. Ini mungkin seperti kemajuan kecil, tetapi program komputer dan komputer serta teknologi yang lebih maju mengurangkan masa yang diperlukan untuk melakukan tugas, seperti membuat dan mencetak surat kabar. Masa yang dulu dihabiskan untuk melakukan tugas yang lebih membosankan kini dapat digunakan untuk memperluas atau meningkatkan perkhidmatan perniagaan. Ini dapat berarti memberikan lebih banyak halaman dan lajur ke surat kabar, yang berarti lebih banyak peluang untuk menghasilkan lebih banyak pendapatan.

Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan

Semakin baik perniagaan dapat mengembangkan dan memberikan perkhidmatan, semakin besar kemungkinan pelanggan akan kembali mendapatkan perkhidmatan dan merujuk orang lain ke produk anda. Teknologi dapat membantu menilai sama ada perkhidmatan, produk atau teknologi lain adalah penggunaan sumber anda dengan berkesan dalam perniagaan anda. Alat analisis dan program, seperti SPSS, yang merupakan program untuk sains sosial oleh psikologi penyelidikan dan pekerja sosial, sering digunakan untuk membantu mengautomasikan dan menghasilkan data untuk menilai program dan kajian klien.

Pertimbangan

Walaupun teknologi digunakan untuk membantu menyelesaikan masalah seperti masalah kemudahan, kekangan anggaran dan meningkatkan keberkesanan program, ia juga boleh menyebabkan sakit kepala. Sebagai contoh, berapa kali anda memanggil talian hotline untuk dihantar dari satu mesej automatik ke yang lain apabila anda mempunyai pertanyaan untuk wakil langsung? Ini dapat menjadi tantangan, walaupun dimaksudkan untuk mengarusutamakan dan menjadikan proses lebih efisien untuk pemanggil dan perwakilan. Perniagaan yang menggunakan teknologi harus terus menilai semula keperluan teknologi tertentu. Teknologi harus membawa sesuatu kepada syarikat dan pengguna. Keperluan teknologi dalam membuat atau meningkatkan perkhidmatan harus sesuai dengan kehendak pengguna.