Mengapa Saya Mahukan Google Chrome?

Dilancarkan pada bulan Disember 2008, Google Chrome telah berkembang dengan pesat, menjadi penyemak imbas Web ketiga yang paling popular dari segi pangsa pasar AS pada bulan Julai 2011, dan yang kedua di United Kingdom. Kejayaan Chrome berasal dari sejumlah ciri inovatif dan kitaran pengembangan yang pesat, dengan kemas kini berkala.

Antara muka

Antaramuka Chrome jelas dan tidak rapi, dengan minimum bar alat dan ikon mengambil ruang skrin yang berharga, meninggalkan kawasan yang lebih besar untuk memaparkan laman web ini. Ini membolehkan anda memberi tumpuan kepada laman web atau aplikasi, bukannya penyemak imbas. Kerana kejayaan Google Chrome, penyemak imbas lain seperti Firefox dan Internet Explorer juga telah menerima antara muka yang lebih bersih dan kurang berantakan. Setiap halaman tab diperlakukan secara berasingan, dengan kotak dan kawalan URLnya sendiri, dan kemampuan untuk mencari di Web dan sejarah tempatan anda secara langsung. Semasa Chrome dilancarkan, sembilan laman web yang paling kerap anda kunjungi akan dipaparkan, yang memungkinkan akses mudah ke laman web yang kerap digunakan.

Persembahan

Google memfokuskan pada prestasi ketika membuat Chrome, dan hasilnya adalah penyemak imbas yang cepat dilancarkan dan cepat beroperasi. Chrome menggunakan mesin rendering sumber terbuka WebKit, dan telah menambahkan mesin JavaScript khusus bernama V8 untuk pelaksanaan skrip yang lebih cepat di laman web dinamik, dan pengurusan memori yang lebih baik. Grafik 3-D yang dipercepat perkakasan tersedia dari dalam Chrome tanpa memasang perisian tambahan, yang membolehkan rendering layar pantas untuk laman web yang intensif grafik. Peningkatan ini, bersama dengan yang lain seperti pengambilan awal DNS, bermaksud bahawa Google Chrome sangat responsif dalam penggunaan, dan sering mengalahkan penyemak imbas pesaing dari segi prestasi dan masa memuat halaman.

Kestabilan

Salah satu masalah dengan penyemak imbas Web adalah bahawa mereka berjalan dalam satu utas, yang bermaksud bahawa satu set arahan harus selesai dijalankan sebelum kawalan dapat diteruskan ke yang berikutnya, dan kod buruk dapat merosakkan seluruh penyemak imbas. Google Chrome menggunakan beberapa proses, yang membolehkan setiap tab berjalan dalam proses yang berasingan daripada tab lain. Sekiranya satu tab terkunci, atau berjalan perlahan kerana pengekodan yang lemah, ia tidak akan mempengaruhi tab anda yang lain. Sekiranya laman web menyebabkan salah satu tab mogok, ini hanya terhad pada tab tunggal itu, yang boleh anda tutup tanpa keseluruhan penyemak imbas dihancurkan. Munculan penyemak imbas dikendalikan, dan terhad pada tab tunggal yang mereka jalankan, menghalangnya daripada merampas sistem anda.

Keselamatan

Keselamatan adalah faktor besar lain yang terlibat semasa mengembangkan Chrome, dan sejumlah ciri menjadikan pengguna selamat semasa menyemak imbas. Setiap tab dijalankan di kotak pasir, yang merupakan lingkungan yang aman dan tidak dapat dilepaskan. Ini bermaksud bahawa perisian berniat jahat yang disematkan di halaman Web tidak dapat membaca dari kawasan sensitif cakera keras anda, atau menulis data ke cakera, menghentikan perisian hasad daripada menjangkiti mesin anda atau menghubungkan ke proses sistem operasi. Laman web dan laman web pancingan data yang terkenal yang menginangi perisian hasad secara automatik disekat, untuk menghentikan pengguna agar tidak tertipu memasukkan maklumat perbankan atau data serupa ke laman web yang tidak sah. Ini menyebabkan Chrome menjadi salah satu penyemak imbas paling selamat yang tersedia untuk penggunaan Internet.