Apakah Strategi Pemasaran untuk Perniagaan Dalam Talian?

Memasarkan perniagaan dalam talian, dalam beberapa hal, serupa dengan memasarkan perniagaan lain kerana anda mesti memahami pelanggan anda dan apa yang dicari oleh pelanggan yang dapat disediakan oleh perniagaan dalam talian anda. Di samping itu, anda mesti menghargai cara terbaik untuk menjangkau pelanggan itu dan "bercakap bahasa mereka" Perniagaan dalam talian yang berjaya cenderung menggunakan pelbagai strategi pemasaran, masing-masing memanfaatkan teknologi maya sambil menyeimbangkan teknologi dengan fokus tradisional pada keperluan pelanggan.

Laman web

Laman web adalah yang mesti dimiliki untuk perniagaan dalam talian, terutamanya jika perniagaan dalam talian tidak mempunyai etalase bata. Apabila keadaan ini berlaku, laman web menjadi lokasi perniagaan, dan pemilik mesti melabur di laman web yang mesra pengguna dan mesra pelanggan. Pemilik perniagaan yang bijak menyewa perkhidmatan reka bentuk web untuk membuat laman web untuk menampilkan syarikat, mesejnya dengan berkesan dan memberikan pilihan perkhidmatan pelanggan yang mudah dicari bagi mereka yang mengunjungi laman web ini. Mana-mana laman web perniagaan harus menyediakan pautan "Hubungi Kami" yang intuitif dan harus mempunyai pengoptimuman mesin pencari, sehingga calon pelanggan dapat mencari laman web dengan cepat ketika menggunakan mesin pencari, seperti Google atau Yahoo !.

Rangkaian sosial

Rangkaian sosial semakin popular dengan perniagaan kerana beberapa sebab, yang utama adalah kos dan kemudahan penggunaan. Sebilangan besar laman rangkaian sosial - seperti Wordpress, Blogger, Facebook, Twitter, YouTube - menawarkan akaun percuma untuk memulakan. Di samping itu, laman rangkaian sosial memudahkan untuk menghantar pesanan segera mengenai aktiviti perniagaan, termasuk penjualan khas, penurunan harga dan produk baru.

Iklan Dalam Talian

Pengiklanan adalah perkara yang mesti dilakukan untuk perniagaan apa pun, tetapi memilih jenis iklan terbaik boleh menjadi cabaran. Untuk perniagaan dalam talian dengan anggaran yang besar, beriklan dengan perkhidmatan seperti Yahoo! boleh menjadi kaedah yang baik untuk memastikan bahawa nama syarikat menjangkau seberapa banyak orang yang mungkin. Bagi yang lain, Google AdWords menyediakan iklan bayar per klik di halaman carian dan membolehkan perniagaan membayar sedikit atau sebanyak untuk iklan yang mereka mampu. Di samping itu, perniagaan boleh memilih iklan dalam talian di majalah yang relevan atau di laman web yang relevan atau forum perbincangan. Jenis iklan ini boleh menjadi lebih mahal - bergantung pada laman web - tetapi menjamin bahawa khalayak yang tepat melihat iklan tersebut.

Podcast

Podcasting memberikan pilihan yang serupa dengan rangkaian sosial tetapi dengan tekstur tambahan hubungan manusia: suara suara yang memberikan maklumat. Membuat podcast semudah menggunakan mikrofon dan perakam digital dan memuat naik mesej dalam talian dengan perisian penyuntingan. Mesej yang dirakam tersedia untuk dimainkan oleh pelanggan apabila mereka mahu. Bergantung pada jenis perniagaan yang anda tawarkan – dan terutama yang perniagaannya lebih tertumpu pada maklumat atau merangkumi peluang instruksional– elemen suara dapat menjadi cara terbaik untuk menjangkau pelanggan.

Surat berita e-mel

Surat berita e-mel adalah pilihan bebas kertas abad ke-21, yang membolehkan perniagaan terus berhubung dengan pelanggan atau bahkan bakal pelanggan, dengan memberi tahu mereka tentang berita syarikat, iklan promosi atau acara syarikat lain. Surat berita e-mel mestilah profesional dalam penampilan, termasuk templat syarikat atau kop surat dengan format yang dapat diramalkan dan mestilah lebih pendek daripada buletin biasa. Rata-rata pengguna tidak mahu duduk dan membaca e-mel yang panjang, tetapi buletin cepat - dihantar setiap minggu atau setiap minggu lain - yang memberikan gambaran keseluruhan maklumat yang relevan boleh menjadi strategi pemasaran yang hebat.