Mengapa Kursor Saya Terus Berkedip di Firefox?

Sekiranya anda membuka penyemak imbas Web Firefox anda dan kursor tetikus anda mula berkelip, ini tidak bermaksud ada sesuatu yang tidak kena dengan penyemak imbas atau komputer anda. Cukup sederhana, ini bermakna anda telah mengaktifkan ciri penyemak imbas karet Firefox. Ciri ini disertakan dengan setiap versi Firefox dan anda boleh mematikan atau mengaktifkannya dengan beberapa cara.

Melayari Caret

Apabila penjelajahan karet diaktifkan pada versi Firefox anda, ikon karet atau kursor teks yang berkedip muncul di tetingkap penyemak imbas. Kursor ini membolehkan anda memilih teks dalam penyemak imbas Web hanya menggunakan papan kekunci komputer anda, yang berguna jika anda perlu menyemak imbas tanpa tetikus. Ini pada dasarnya membolehkan anda bergerak di sekitar halaman Web seperti yang anda lakukan dalam dokumen teks.

Melumpuhkan / Mengaktifkan di Windows

Untuk membolehkan penjelajahan caret pada komputer Windows, tekan kekunci "F7". Kotak dialog muncul bertanya sama ada anda mahu mengaktifkan penyemakan imbas karet. Klik "Ya" untuk mengaktifkan ciri. Sekiranya anda ingin melumpuhkan penjelajahan caret, tekan kekunci "F7" kali kedua. Anda tidak akan menerima arahan semasa melumpuhkan ciri ini. Sekiranya anda menggunakan komputer Windows dan proses ini tidak berfungsi, lihat bahagian yang bertajuk, "Menonaktifkan / Mengaktifkan pada Mac atau Laptop."

Melumpuhkan / Mengaktifkan pada Mac atau Laptop

Mengaktifkan dan mematikan penjelajahan caret pada Mac sedikit berbeza daripada pada komputer Windows, kerana perbezaan pada kunci fungsi Mac. Untuk mengaktifkan penjelajahan caret, tekan dan tahan kekunci "Fn + F7" dan sahkan anda mahu mengaktifkan ciri tersebut. Untuk melumpuhkannya, tekan dan tahan kekunci "Fn + F7" kali kedua. Di beberapa komputer Windows, anda mungkin juga perlu menahan "Fn + F7" secara serentak untuk mengaktifkan atau mematikan penyemakan imbas karet.

Melumpuhkan / Mengaktifkan melalui Mengenai: Konfigurasi

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mengaktifkan atau mematikan fitur menggunakan kunci F7, anda boleh menghidupkan atau mematikannya melalui menu "About: Config". Buka penyemak imbas Web Firefox, ketik "about: config" di bar alamat dan tekan kekunci "Enter" jika anda menggunakan komputer Windows, atau kekunci "kembali" jika menggunakan Mac. Klik "Saya akan berhati-hati, saya berjanji!" butang apabila diminta. Klik dua kali pilihan "kebolehcapaian: browsewithcaret" untuk menukar nilainya dari "Benar" ke "Salah" atau dari "Salah" menjadi "Benar." Nilai "Benar" bermaksud penjelajahan karet diaktifkan; nilai "Salah" bermaksud ia dilumpuhkan.