Asas Rangkaian Tanpa Wayar untuk Perniagaan

Menetapkan rangkaian tanpa wayar boleh menjadi kaedah yang baik untuk meningkatkan produktiviti pekerja anda dengan memberi mereka kebebasan untuk bekerja di mana saja di kemudahan tersebut. Namun, rangkaian tanpa wayar juga dapat menjadi sumber kekecewaan ketika datang ke perkakasan yang tidak sesuai, dan dapat mewakili kerentanan keselamatan utama. Mengetahui asas rangkaian tanpa wayar dapat membantu anda mengatasi masalah sebelum ia berlaku.

Piawaian Tanpa Wayar

Semua sistem Wi-Fi berkembang dari standard yang ketinggalan zaman, bernama 802.11 selepas kumpulan yang merancangnya. Hari ini, terdapat empat jenis peranti wayarles utama - yang menggunakan 802.11a, 802.11b, 802.11g, dan 802.11n. Piawaian B adalah yang pertama digunakan untuk rangkaian rumah, menawarkan biaya rendah dan jarak yang baik, tetapi rentan terhadap gangguan. Peranti 802.11a menggunakan julat frekuensi yang lebih ketat dan terkawal, tetapi harganya lebih mahal. Wifi Wi-Fi tanpa wayar menawarkan kompromi antara kos B dan kebolehpercayaan A, sementara piawaian N merangkumi kemampuan peranti untuk berkomunikasi di pelbagai frekuensi untuk meningkatkan kelajuan. Kuncinya adalah memilih perkakasan yang berkomunikasi menggunakan standard yang sama, kerana semasa anda dapat mengatur rangkaian anda untuk menangani beberapa standard sekaligus, ini mungkin mempengaruhi kelajuan keseluruhan jika anda mencampurkannya.

Keselamatan

Rangkaian wayarles boleh menjadi risiko keselamatan utama kerana akan membenarkan akses ke mana-mana peranti yang berada dalam jangkauan jika tidak diamankan dengan betul. Untuk mengelakkan akses luar ke rangkaian, anda perlu menggunakan protokol keselamatan. Sistem keselamatan yang paling asas adalah Wired Equivalent Privacy, atau WEP, walaupun teknologi ini tidak lagi mencukupi untuk melindungi rangkaian tanpa wayar. Rangkaian hari ini memerlukan Akses Dilindungi Wi-Fi, atau WPA. Dengan WPA, anda akan membuat kunci alfanumerik yang akan anda masukkan ke dalam setiap peranti di rangkaian anda untuk membenarkan akses. Ini akan memastikan bahawa tidak ada orang luar yang dapat mengawasi komunikasi anda, atau menggunakan lebar jalur syarikat anda untuk tujuan mereka sendiri.

Julat

Rangkaian tanpa wayar bergantung pada antena berkuasa rendah untuk menyiarkan dan menerima isyarat. Ini bermaksud bahawa rangkaian rangkaian wayarles yang efektif dapat dibatasi, terutama di bangunan yang dibuat dari jenis bahan padat tertentu. Untuk meningkatkan penerimaan, anda boleh meletakkan beberapa penghala tanpa wayar di seluruh bangunan atau memasang pengulang isyarat, yang merupakan penghala mini yang direka untuk meningkatkan kekuatan isyarat, di kawasan yang ingin anda tutupi dengan isyarat tanpa wayar.

Gangguan

Banyak jenis alat elektronik boleh mengganggu isyarat tanpa wayar. Bergantung pada standard tanpa wayar yang anda gunakan, peranti anda mungkin berkomunikasi pada jalur 2.4-gigahertz, jalur 5-gigahertz atau gabungan kedua-duanya. Sebilangan telefon tanpa wayar atau peranti lain yang menghasilkan isyarat tanpa wayar mungkin mengganggu jalur ini, dan peranti seperti ketuhar gelombang mikro sering kali menimbulkan gangguan pada bahagian spektrum elektromagnetik yang luas. Menjauhkan peranti ini dari router dan titik akses dapat membantu mengurangkan gangguan dan meningkatkan kelajuan pada rangkaian wayarles anda.