Kelemahan Pembiayaan Syarikat dalam Stok Pilihan

Tiga cara biasa syarikat meningkatkan modal adalah dengan menerbitkan saham biasa, saham pilihan dan bon korporat. Masing-masing dari tiga proses tersebut mempunyai kelebihan dan kekurangan, tetapi dari ketiga proses tersebut, penerbitan saham pilihan mempunyai kelemahan yang lebih jelas. Sedikit syarikat menggunakan proses untuk mengumpulkan lebih dari sedikit peratusan keseluruhan modal.

Tidak menarik kepada Pelabur

Menjual saham pilihan pelabur tidak selalu mudah. Atas beberapa sebab, pelabur sering kali menganggap tawaran ini tidak begitu menarik. Dividen mereka tidak dapat dilaksanakan secara sah. Dalam keadaan insolvensi, pemegang saham pilihan datang setelah pemegang bon. Tidak seperti bon, syarikat pilihan tidak mempunyai tarikh matang tetap atau mempunyai tarikh matang pada masa akan datang - biasanya 30 tahun. Kerana saham pilihan tidak dapat dihentikan dalam jangka pendek, tetapi hanya dapat dijual semula ke pasaran, saham tersebut mempunyai satu ciri dengan bon jangka panjang: turun naik yang tinggi. Lebih buruk lagi, mereka sering datang dengan perjanjian matang satu sisi, di mana pembeli harus menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkan kembali pelaburannya pada nilai nominal - harga penerbitan - sementara syarikat mempunyai hak untuk membeli kembali saham pada saat ini harga pasaran.Ini biasanya berlaku apabila harga pasaran jauh di bawah harga terbitan.

Cara Mahal ke Kewangan

Oleh kerana saham pilihan mempunyai kelemahan yang diketahui oleh pelabur, syarikat hampir selalu menawarkan kadar faedah yang tinggi untuk menjualnya. Pada separuh pertama 2013, bon korporat gred pelaburan jangka panjang mempunyai kadar faedah sedikit melebihi 2.5 peratus. Dalam tempoh yang sama, saham pilihan syarikat Fortune 100 (syarikat AS terbesar, mungkin paling stabil) mempunyai hasil lebih daripada 6 peratus.

Penampilan Kelemahan

Perbezaan antara kadar bon dan kadar pilihan mempunyai implikasi yang tidak menguntungkan, bahawa alasan syarikat menaikkan modal dengan pilihan walaupun kerugian kosnya mungkin kerana itulah satu-satunya cara untuk mengumpulkan wang. Satu kelebihan besar pilihan untuk syarikat yang mempunyai kedudukan modal yang lemah adalah bahawa penerbitan pilihan, tidak seperti menerbitkan bon, tidak meningkatkan hutang syarikat pada buku-bukunya. "Keuntungan" ini, bagaimanapun, kerana ia sudah diketahui umum, dapat mendorong para pelabur untuk memahami bahawa mengeluarkan pilihan adalah tanda kelemahan. Sama ada ini benar atau tidak, melainkan kekuatan kewangan syarikat sangat terkenal, penerbitan pilihan boleh menurunkan harga saham biasa.

Pengecualian

Bagi sesetengah syarikat, di sebalik kekurangannya, kelebihan mengimbangi menjadikan pilihan sebagai kaedah yang baik untuk mengumpulkan wang. Hal ini berlaku terutama bagi syarikat AS yang besar, yang dapat menggunakan pilihan untuk projek khas tanpa menimbulkan kecurigaan kelemahan kewangan di kalangan pelaburnya, kemudian menghentikannya apabila pelaburan modal pada projek tersebut menghasilkan pendapatan yang cukup. Utiliti juga menyukai mereka kerana, seperti yang dijelaskan oleh Mark Koba dalam artikel CNBC, "dividen saham pilihan diperlakukan seperti perbelanjaan untuk tujuan membuat kadar," yang memungkinkan mereka untuk menyampaikan keseluruhan kos dividen kepada pelanggan mereka.