Cara Berurusan dengan Pekerja yang Tidak Jujur

Memeriksa latar belakang dengan teliti sebelum mengambil pekerja akan membantu anda mengelakkan pekerja yang tidak jujur; namun, orang pintar yang tidak jujur ​​dalam pekerjaan sebelumnya mungkin tidak terperangkap. Masa ekonomi yang buruk juga boleh menyebabkan pekerja berbohong untuk maju, kata OC Ferrell et al. dalam "Perniagaan Beretika." Tingkah laku tidak jujur ​​di tempat kerja boleh menimbulkan ancaman serius kepada syarikat; anda tidak boleh bertolak ansur walaupun melakukan pelanggaran kecil.

1

Dapatkan bukti tingkah laku tidak jujur ​​pekerja. Jangan sesekali menerima kata pekerja lain. Walaupun anda lebih mempercayai pekerja lain, anda boleh membuat syarikat berisiko dikenakan tuntutan undang-undang sekiranya anda menghukum pekerja tanpa bukti. Cari bukti secara sah, tentu saja, dengan menghormati undang-undang privasi di negeri anda dan peraturan privasi yang digariskan di buku panduan tempat kerja anda. Rakam perbualan telefon hanya jika anda merupakan sebahagian daripada perbualan atau anda telah mendapat kebenaran daripada salah satu pihak - dan hanya jika peraturan negeri dan tempat kerja membenarkannya. Berunding dengan pengacara untuk memastikan tindakan anda mematuhi semua undang-undang dan peraturan yang berlaku.

2

Kaji semula masa lalu pekerja. Lakukan pemeriksaan latar belakang secara menyeluruh untuk mengetahui sama ada dia telah bersikap tidak jujur ​​dalam konteks profesional pada masa lalu. Dapatkan salinan semua dokumen berkaitan yang menjadi bukti. Dapatkan pernyataan dari majikan terdahulu yang memberi keterangan mengenai tingkah laku profesional atau tidak profesional pekerja.

3

Hadapi pekerja. Beritahu dia bahawa anda tahu tentang tingkah laku yang tidak jujur ​​dan anda tidak akan menerimanya. Dalam kes-kes kecil ketidakjujuran, seperti mengambil sejumlah kecil barang keperluan rumah dari tempat kerja, konfrontasi saja boleh menghentikan tingkah laku.

4

Mengenakan akibat sekiranya tingkah laku pekerja lebih serius. Sekiranya anda merasa curiga bahawa dia berbohong mengenai latar belakangnya di resume, dan pemeriksaan latar belakang membuktikan kecurigaan anda benar, kenakan akibatnya sehingga dia mengetahui bahawa anda tidak akan bertoleransi dengan tingkah laku yang tidak jujur. Sekiranya dia telah merancang kempen pemasaran di sekitar premis palsu, ini merupakan pelanggaran yang lebih serius, kerana ini membahayakan reputasi syarikat. Letakkan pegawai dalam percubaan dalam kedua-dua kes, yang bermaksud anda akan memerhatikan dan menilai dengan teliti untuk jangka masa seperti 3 bulan.

5

Bongkar punca tingkah laku - misalnya, pekerja mungkin mengalami tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan. Pekerja yang terlibat dalam iklan palsu mungkin mempercayai etika syarikat itu lemah. Tawarkan kaunseling dan latihan untuk membantu pekerja mengatasi tingkah laku yang tidak jujur, kecuali jika tingkah laku itu sangat melampau sehingga menimbulkan ancaman serius kepada syarikat. Tawarkan peluang latihan sekiranya pekerja melakukan tingkah laku yang tidak jujur ​​untuk menutup ketidakupayaan.

6

Pantau pekerja dengan teliti. Perhatikan sama ada dia melakukan usaha serius untuk mengatasi tingkah laku yang tidak jujur ​​dan berprestasi lebih baik. Berjumpa dengannya secara berkala secara langsung untuk memastikan punca masalah dapat diselesaikan. Minta dia melengkapkan penilaian prestasi diri mingguan, untuk memasukkan segala kebimbangan mengenai pekerjaannya.

7

Hentikan pekerja jika tindakannya menimbulkan ancaman serius kepada syarikat itu, dan anda tidak mempunyai harapan sedikit pun untuk mengatasi tingkah laku yang tidak jujur. Sekiranya pekerja menjual rahsia syarikat, misalnya, anda mungkin mempunyai alasan untuk diberhentikan segera. Berunding dengan peguam anda terlebih dahulu untuk memastikan anda mematuhi undang-undang.