Cara Menulis Rancangan Perniagaan Kelab Golf

Kelab golf, awam dan swasta, adalah sebahagian daripada industri rekreasi dan rekreasi. Kejayaan bergantung pada mengekalkan tahap tinggi perkhidmatan pelanggan yang diharapkan oleh pemain golf. Pengekalan pelanggan sangat penting untuk garis bawah kelab golf. Sekiranya pemain golf berpuas hati dengan pengalaman mereka di kemudahan golf, mereka akan terus kembali. Anda mahu pelanggan anda bermain lebih kerap dan menghabiskan lebih banyak wang setiap kali mereka berkunjung. Aliran pendapatan kelab golf merangkumi bayaran hijau atau iuran keahlian, sewa kereta golf, bayaran untuk instruksi golf, penjualan peralatan dan pakaian, dan penjualan makanan dan minuman.

1

Kaji prestasi masa lalu. Analisis hasil kewangan tahun sebelumnya, dan tentukan aliran pendapatan mana yang memenuhi atau melebihi ramalan dan mana yang tidak sesuai dengan rancangan. Analisis sebab untuk kedua-dua hasil. Lihatlah kualiti keseluruhan penawaran perkhidmatan anda. Anda mungkin mendapati bahawa kursus itu sendiri perlu diperbaharui atau ditingkatkan untuk bersaing dengan kemudahan yang lebih baru.

2

Nilaikan pertandingan. Minta kakitangan mengunjungi kemudahan pesaing utama anda untuk membandingkan jumlah tawaran perkhidmatan anda dengan yang anda miliki, termasuk kualiti kemudahan, perkhidmatan pelanggan dan harga yang dikenakan. Tentukan apa yang pesaing anda lakukan dengan baik dan di mana anda mempunyai kelebihan daya saing yang pasti.

3

Menganalisis trend industri golf, dan trend ekonomi tempatan. Dapatkan data National Golf Foundation mengenai trend semasa dalam industri golf. Ramalkan sama ada bilangan pemain golf di kawasan anda cenderung meningkat. Perhatikan keadaan ekonomi di kawasan tempatan anda dan bagaimana hal itu akan mempengaruhi pertumbuhan asas pelanggan anda.

4

Tetapkan matlamat jabatan. Jadikan mereka agresif tetapi realistik. Anda boleh memutuskan untuk menekankan peningkatan penghunian kursus pada hari kerja ketika bermain biasanya ringan. Atau anda mungkin menetapkan matlamat untuk meningkatkan penjualan pakaian di kedai pro sebanyak 25 persen.

5

Mengikat matlamat dengan strategi. Sekiranya tujuan anda adalah meningkatkan permainan pada hari kerja, strategi adalah dengan menubuhkan liga golf senja untuk membuat orang perniagaan keluar dari tempat kerja setelah bekerja. Untuk meningkatkan jumlah pelanggan baru, dapatkan liputan akhbar mengenai kecantikan dan cabaran kursus ini.

6

Buat ramalan penyata untung rugi. Ambil sasaran pendapatan anda dan ubah menjadi ramalan untuk setiap segmen perniagaan. Ramalkan perbelanjaan yang diperlukan untuk mencapai tujuan ini. Tambahkan rancangan jabatan bersama-sama ke dalam rancangan gabungan.

7

Kaji dan ubah rancangannya. Periksa rancangan untuk masuk akal dan buat penyesuaian. Mengecilkan andaian pendapatan yang terlalu agresif. Pastikan anggaran pemasaran anda mencukupi untuk menjana kenaikan pelanggan yang anda ramalkan.