Bagaimana Mengira Jualan untuk Perniagaan Bakeri Baru

Mengira potensi penjualan dan margin keuntungan kedai roti baru membolehkan pemilik perniagaan membuat pilihan yang bijak mengenai berapa banyak pekerja yang akan diambil, berapa banyak yang perlu dibelanjakan untuk pengiklanan dan bagaimana untuk meningkatkan keuntungan. Menambah anggaran juga dapat membantu mengawal kos makanan. Mengetahui jumlah anggaran jumlah penerimaan perniagaan anda untuk tahun ini memberi anda peluang untuk merancang pertumbuhan masa depan.

1

Anggarkan jumlah penjualan makanan untuk tahun ini. Sekiranya perniagaan anda baru bermula atau anda belum terbuka untuk berniaga, ini boleh mencabar. Teliti kilang roti di kawasan yang serupa secara demografi dan perhatikan jangka masa kedai roti dibuka kerana ini akan mempengaruhi penjualan makanan. Sebagai contoh, kedai roti dalam perniagaan selama lima tahun akan mempunyai pelanggan tetap. Tanyakan kepada pemiliknya berapa orang yang dia anggap sebagai pelanggan tetap dan berapa pendapatan bakinya setiap tahun. Jujurlah mengapa anda menginginkan maklumat itu dan berbincang dengan perniagaan di bandar lain yang bukan merupakan persaingan anda. Tidak semua pemilik kedai roti akan bersedia berkongsi maklumat ini, jadi tanyakan kepada beberapa orang.

2

Ketahui berapa banyak pelanggan yang anda akan ada. Sebaik sahaja anda memilih lokasi anda, kunjungi restoran tempatan dengan suasana yang serupa, seperti kafe atau kedai roti lain. Lawati pada waktu puncak seperti sarapan dan makan tengah hari. Juga, kunjungi pada waktu cuti, seperti pertengahan pagi dan tengah hari. Ketahui berapa banyak pelanggan yang mengunjungi kedai dalam satu hari. Seterusnya, berbincang dengan pekerja dan tanyakan apakah mereka selalu sibuk dan jika ada hari lain mempunyai lonjakan pelanggan. Ulangi proses ini untuk beberapa restoran di kawasan ini.

3

Anggarkan berapa banyak pelanggan yang boleh anda harapkan untuk dilayan setiap hari. Gunakan jumlah keseluruhan tetamu untuk setiap restoran untuk satu hari perniagaan. Tidak mengapa pergi dengan purata. Tambahkan jumlah tetamu harian setiap restoran dan bahagikan dengan jumlah restoran yang anda lawati. Jumlah itu adalah apa yang dilihat oleh perniagaan yang sudah beroperasi dengan pelanggan tetap dalam sehari. Gandakan angka ini dengan 75 peratus dan anda akan mendapat anggaran yang hampir sama dengan jumlah pelanggan yang berpotensi mengunjungi kedai roti anda.

4

Hitung berapa perbelanjaan setiap pelanggan. Ambil item harga pertengahan dari menu anda dan gunakan item tersebut untuk membuat anggaran ini. Sebilangan pelanggan akan memesan barang dengan harga lebih rendah dan yang lain akan memesan barang paling mahal di menu. Item harga pertengahan akan membantu mengimbangkan faktor-faktor ini untuk anggaran anda. Juga, perhatikan bahawa pengguna sarapan menghabiskan lebih banyak daripada orang perniagaan yang mengunjungi tempat anda pada waktu makan tengah hari dan membeli sandwic dan minuman yang lebih mahal.

5

Lihat sama ada anggaran anda tepat. Setelah anda menjalankan perniagaan selama sebulan, lihat resit penjualan sebenar anda dan bandingkan dengan anggaran anda. Tentukan sama ada perniagaan anda berjalan lebih baik atau lebih buruk daripada yang dijangkakan. Lihat trend makanan di kawasan itu dan lihat apakah ada cara untuk meningkatkan keuntungan anda. Contohnya, jika musim panas, tambahkan sandwic ais krim yang dibuat dengan biskut segar yang dibakar di kedai roti anda; jika musim sejuk, tambahkan koko panas ke menu anda.