Cara Menyimpan Tema di PowerPoint 2008 untuk Mac

Microsoft PowerPoint 2008 untuk Mac memperkenalkan pengguna Mac kepada banyak antara muka pengguna dan ciri-ciri fungsional yang dipelopori pada Windows dengan Microsoft Office 2007. Bersama dengan Ribbon - jalur kawalan bersatu, sensitif konteks di bahagian atas skrin dalam semua aplikasi Office - PowerPoint 2008 untuk Mac menandakan kali pertama pengguna Mac dapat membuat dan menyimpan tema PowerPoint. Koleksi warna elemen fail, pilihan jenis huruf, kesan dan peralihan ini menyederhanakan tugas menyatukan persembahan secara visual dan memastikan projek sesuai dengan panduan gaya syarikat. Walaupun PowerPoint 2008 untuk Mac dihantar dengan sekumpulan tema yang dapat anda gunakan dengan segera, anda juga dapat membuat tema anda sendiri atau menyesuaikan standard, dan menyimpan pratetap anda untuk digunakan nanti.

1

Sesuaikan tema yang ada atau buat yang baru. Anda boleh bekerja dalam fail PowerPoint baru yang kosong atau dokumen yang ada. Tetapkan warna, jenis huruf, latar slaid dan peralihan untuk memenuhi keperluan anda.

2

Tukar ke tab Format Palet dan cari kumpulan Tema Dokumen. Klik pada butang "Simpan Tema" untuk memunculkan kotak dialog Simpan Tema Semasa.

3

Pilih nama deskriptif untuk tema anda dan masukkan di medan "Simpan sebagai". Sekiranya anda menyesuaikan tema yang ada, anda mungkin ingin mengekalkan sebilangan nama asalnya untuk mengingatkan anda tentang titik permulaan anda.

4

Pilih lokasi untuk fail THMX anda. Secara lalai, PowerPoint mencadangkan folder Tema Saya.

5

Klik pada butang "Simpan" di kanan bawah kotak dialog untuk menyimpan fail anda. Gunakan tema dalam fail PowerPoint yang akan datang dan dalam aplikasi Microsoft Office 2008 untuk Mac yang lain.