Cara Memuat turun APK ke Tablet G

ViewSonic gTablet berjalan pada sistem operasi Android Google. Namun, tidak seperti tablet Android lain, gTablet tidak mempunyai akses ke Android Market dan pelbagai fail aplikasi - kadang-kadang dipanggil fail APK - tawaran Market. Di gTablet, anda boleh memasang APK dengan cara lain.

Apa itu APK?

Apabila pembangun Android membuat aplikasi, dia menyusunnya menjadi fail APK sebelum melepaskannya. APK adalah fail yang dimuat turun oleh pengguna. Android secara automatik mengekstrak fail APK dan memasang aplikasinya. Ia serupa dengan fail EXE pada sistem operasi Windows.

Muat turun APK di gTablet

Walaupun gTablet tidak memiliki Android Market, ia dilengkapi dengan akses ke Handago Market yang terpasang. Untuk memuat turun dari sana, ketuk "gMarket" dan cari melalui aplikasi di pasaran untuk mencari aplikasi yang ingin anda pasang. Ketuk "Muat turun" di sebelah nama aplikasi dan kembali ke skrin Utama. Ketik "Makluman" untuk melihat kemajuan muat turun. Apabila aplikasi selesai memuat turun, ketik namanya dan "Pasang."

Muat turun APK Dari Sumber Lain

Banyak laman web, termasuk Amazon, menawarkan aplikasi Android yang boleh dimuat turun. Buka penyemak imbas gTablet, dan arahkan ke halaman dengan pautan ke aplikasi yang ingin anda muat turun. Ketik pautan untuk memuat turun APK. Anda kemudian boleh memasang aplikasi dengan cara yang sama seperti memasang aplikasi dari Pasar Handago.

Dapatkan Android Market

Sekiranya anda ingin menggunakan Android Market di gTablet anda, anda boleh memasangnya. Namun, anda tidak boleh hanya memasang aplikasi Market. Pertama, anda perlu membasmi gTablet anda. Setelah melakukan rooting, flash ROM khas ke peranti anda. Oleh kerana ini mengubah firmware lalai peranti anda, ia mungkin membatalkan jaminan.