Bagaimana Bayar atau Apa yang Akan Ditawarkan Penyumbang Blog?

Sekiranya anda suka menulis, menjalankan blog adalah cara menarik untuk berkongsi minat anda dalam talian. Namun, membuat konten yang menarik secara berkala adalah proses yang memakan waktu. Menambah penyumbang lain ke blog anda akan meringankan beban anda, tetapi selalunya penulis mengharapkan pampasan untuk tugas ini, biasanya dalam bentuk pembayaran wang, kredit penerbitan atau produk percuma.

Pertimbangkan Penulis

Jenis pampasan yang diharapkan oleh penulis anda biasanya berdasarkan tahap kepakaran dan kualiti karya mereka. Penulis sepenuh masa yang berpengalaman biasanya lebih suka pampasan kewangan. Penulis hobi mungkin tidak mengharapkan pampasan sama sekali jika mereka benar-benar menikmati menulis mengenai topik blog anda. Sekiranya blog anda mempunyai khalayak ramai, minta sebilangan ahli aktif anda membuat catatan tetamu tanpa bayaran sekali-sekala.

Pampasan Wang

Sekiranya anda mengupah penulis blog melalui papan kerja atau iklan, penulis biasanya mengharapkan untuk menerima pampasan wang untuk pekerjaannya. Bayaran untuk catatan blog berbeza-beza dan boleh berkisar antara beberapa dolar hingga $ 100 setiap siaran. Biasanya, hanya penulis profesional yang berpengalaman yang memerintahkan bayaran tertinggi untuk catatan blog. Adalah mungkin untuk menerima tahap kandungan yang boleh diterima dengan wang lebih sedikit. Rata-rata, harapkan membayar $ 15 hingga $ 20 untuk catatan blog.

Kredit Penerbitan

Sekiranya anda memiliki syarikat besar, terkenal atau mempunyai blog yang popular, adalah mungkin untuk meyakinkan beberapa penulis untuk bekerja secara percuma. Mempunyai karya yang diterbitkan di blog yang popular adalah insentif bagi penulis yang baru bermula. Benarkan penulis mempamerkan karyanya untuk blog anda di resume dan dalam senarai contoh penulisannya. Pengalaman jenis ini sering menguntungkan kerana membolehkan penulis baru mencari lebih banyak pekerjaan pada masa akan datang.

Item Percuma

Beberapa syarikat menggunakan blog mereka untuk menjual produk secara dalam talian. Sekiranya anda mempunyai penyumbang blog, mereka mungkin bersedia menerima produk syarikat anda sebagai pampasan. Contohnya, jika anda mahu penulis mengulas produk, benarkan penulis menyimpan produk tanpa sebarang bayaran. Walaupun anda tidak menjual produk dengan blog anda, anda tetap boleh menawarkan barang percuma kepada penulis anda. Contohnya, penulis dan penonton anda boleh menikmati peraduan. Untuk mengadakan peraduan, minta setiap penulis membuat catatan untuk blog. Benarkan khalayak anda memilih jawatan terbaik. Berikan hadiah istimewa kepada pemenang, seperti pemain MP3 atau tiket ke filem atau acara sukan.