Mengapa Saya Tidak Boleh Berbual Video di Notebook Windows 8 saya?

Sejak Microsoft memperoleh Skype pada tahun 2011, pembangun perisian telah berusaha untuk menyatukan aplikasi dengan lancar ke dalam sistem operasi mereka. Microsoft tidak hanya merilis versi aplikasi khusus untuk Metro, tetapi juga menyertakan Skype sebagai perisian asli pada Windows 8.1. Oleh itu, tidak kira sama ada anda menggunakan perisian persidangan dalam Metro atau dalam mod Desktop, Windows 8 tidak akan mempunyai masalah dengan sembang video. Sekiranya Skype sukar menerima atau membuat panggilan, atau tidak dapat mengesan kamera anda, periksa konfigurasi perkakasan dan perisian anda untuk memastikan stesen kerja anda disiapkan dengan betul. Penyelesaian masalah harus menyelesaikan masalah bukan hanya dengan Skype, tetapi perisian persidangan video yang lain juga.

Periksa Ciri-Ciri Anda

Terlepas dari aplikasi yang ingin anda gunakan untuk berkomunikasi dengan orang lain menggunakan sembang video, komputer anda memerlukan kamera web. Banyak buku nota dihantar dengan kamera bersepadu, yang terletak tepat di atas skrin LCD, kecuali komputer bajet, yang biasanya tidak mempunyai ciri tambahan seperti ini. Sekiranya anda tidak melihat kamera di mana sahaja di monitor, anda boleh menyambungkan kamera web luaran ke port USB di komputer anda.

Peranti Penyelesaian Masalah

Sekiranya komputer anda dilengkapi dengan kamera web bersepadu, tetapi Skype tidak mengesan kamera itu, periksa masalah dengan pemacu. Dari skrin Aplikasi, buka "devmgmt.msc" menggunakan bar Carian kemudian kembangkan "Peranti Pencitraan." Sekiranya anda mengklik dua kali kamera anda, anda akan melihat pada tab Umum status pemacu. Sekiranya anda melihat kod ralat di bidang Status Perangkat, periksa penyelesaiannya di Sokongan Microsoft (pautan di Sumber) - langkah-langkah untuk memperbaiki pemacu berbeza-beza bergantung pada ralat. Juga, pastikan kamera web anda sudah tidak digunakan ketika anda cuba melakukan sembang video.

Keupayaan Rangkaian

Sahkan Windows 8 disambungkan ke Internet dan tidak berada dalam mod Pesawat. Klik bar isyarat di kawasan pemberitahuan untuk memaparkan panel Rangkaian; dari sini, anda boleh menghidupkan atau mematikan mod Pesawat, atau menyambung ke tempat panas tanpa wayar anda. Sekiranya mod Pesawat dilumpuhkan, tetapi anda tidak dapat melihat rangkaian apa pun di panel, buka Tetapan PC dari daya tarikan Tetapan ("Windows-I"). Pada tab Tanpa Wayar, di bawah Peranti Tanpa Wayar, anda boleh mengaktifkan radio Wi-Fi.

Sekatan Aplikasi

Sekiranya kamera web anda berfungsi dan anda tersambung ke Internet, Windows Firewall mungkin menyekat Skype dari akses rangkaian. Untuk memastikan program ini diizinkan, buka Windows Firewall dari layar Tetapan ("Windows-W") dan kemudian pilih "Benarkan Aplikasi atau Ciri Melalui Windows Firewall" dari sebelah kiri. Apabila tetingkap Aplikasi Dibolehkan muncul, cari Skype dalam senarai. Sekiranya anda menyemak "Awam", program boleh menyambung ke Internet melalui rangkaian yang tidak dilindungi; jika anda memilih "Peribadi", program hanya dapat menyambung ke Internet melalui rangkaian yang selamat.