Teknik Motivasi Pengurusan

Sebilangan besar pemilik perniagaan memahami pentingnya menjaga motivasi pekerja, dan sering menjadikan motivasi sebagai salah satu tanggungjawab pekerjaan pengurus pertengahan. Sangat mudah untuk mengabaikan keperluan motivasi untuk pengurusan. Pekerja pengurusan peringkat pertengahan tidak disasarkan secara langsung dalam usaha meningkatkan semangat sekerap yang cenderung dilakukan oleh pekerja lini, tetapi sangat penting untuk memastikan pengurusan tetap terlibat di tempat kerja untuk mengekalkan struktur korporat yang berfungsi dan efisien.

Pampasan

Semua pekerja sekurang-kurangnya termotivasi oleh gaji mereka. Gaji pokok yang tinggi adalah kriteria terpenting ketiga dalam mengekalkan motivasi pengurus, kata perunding pengembangan kepemimpinan John Baldoni dalam jawatan "Harvard Business Review". Pampasan tradisional seperti bonus juga boleh menjadi pendorong, tetapi hanya dalam jangka pendek. Selepas kira-kira enam bulan, pekerja cenderung untuk tidak mengingati sensasi bonus atau kenaikan gaji, menurut Dr David J. Davitch, seorang psikologi organisasi yang menulis untuk "Usahawan." Jenis pampasan kewangan yang lain, seperti pilihan saham dan program untuk menukar opsyen saham dengan wang tunai, boleh menambah pampasan fidusiari tradisional. Pampasan dalam bentuk waktu cuti, keahlian kelab kesihatan dan faedah lain juga dapat membantu menjaga semangat pengurus.

Pengiktirafan

Tidak jarang bagi pengurus pertengahan merasa terputus dari hasil kerja mereka, menurut David Gebler dalam "Business Week." Untuk memastikan motivasi pengurusan, para majikan harus berusaha untuk menyedari usaha mereka, terutama setelah menyelesaikan tugas yang sepenuhnya didelegasikan, tulis David Antonioni dari University of Wisconsin. Apabila pengurus menerima ganjaran pilihan mereka, seperti tiket ke konsert, acara sukan atau kad hadiah ke restoran, pengakuan sering kali lebih berkesan untuk memotivasi mereka, menurut Matthew Boyle di "Business Week." Benarkan pengurus mendapat pengiktirafan profesional dengan membenarkan mereka berbicara di organisasi profesional dan komuniti, dan bukannya membatasi peluang tersebut kepada pengurusan atasan, kata jurulatih kemahiran pengurusan, Mia Melanson.

Pertunangan

Oleh kerana pengurus mesti melaksanakan dasar syarikat, kebanyakan merasa penting untuk mendapatkan pendapat mereka dengan cara tertentu ketika keputusan dibuat. Pengurus biasanya ingin "tetap berhubung" dengan budaya dan keputusan korporat, menurut Gebler; memberi mereka peluang untuk menyampaikan aduan dan cadangan penambahbaikan membantu pengurus merasa lebih dihargai di tempat kerja mereka. Bincangkan cara untuk membuat pengurus dan pasukan mereka lebih produktif dengan melibatkan mereka dalam membuat dasar yang memberi kesan secara langsung kepada mereka, nasihat Javitch.

Kemerdekaan dan Cabaran

Sama seperti pekerja lini, pengurus pertengahan perlu merasa dicabar dalam pekerjaan mereka agar tetap termotivasi. Menetapkan matlamat berdasarkan metrik yang dapat difahami dapat menolong pengurus dengan motivasi, tetapi motivasi yang sebenarnya melibatkan penyediaan tekad diri pengurus untuk membuat perubahan pada proses dan menguruskan jabatan mereka secara bebas. Pengurus yang mendapat sokongan untuk menyempurnakan jabatan mereka sering menghadapi cabaran. Jangan menghukum pengurus untuk penyesuaian niat baik yang berlaku, Baldoni memberi amaran. Cabaran pasti akan membawa kepada kegagalan; selagi kesalahan tidak lalai, ia harus dilihat sebagai pengalaman belajar.