Cara Mengesahkan Kepemimpinan dan Kemahiran Membuat Keputusan

Bagaimana anda dapat memastikan bahawa anda mempunyai pasukan yang berkelayakan untuk menjalankan perniagaan anda dengan berkesan selama bertahun-tahun yang akan datang? Anda boleh mengesahkan kepemimpinan dan kemahiran membuat keputusan kakitangan semasa anda melalui pemerhatian, tinjauan dan input pelanggan. Kemahiran ini membolehkan tenaga kerja anda berkomunikasi dengan jelas, menyesuaikan diri dengan keadaan perniagaan yang berubah dan bertindak balas terhadap peluang tepat pada waktunya. Dengan menetapkan kriteria kecemerlangan anda terlebih dahulu dan menyampaikan standard tersebut kepada pekerja dan bakal pekerja anda, anda kemudian dapat menilai kecekapan mereka dan memastikan anda mempunyai pekerja yang tepat dalam pekerjaan yang tepat pada waktu yang tepat atau membuat program latihan untuk mengisi jurang.

1

Analisis kecekapan kepemimpinan yang berkaitan dengan kepemimpinan yang berkesan dalam industri anda. Menurut Pejabat Pengurusan Personel, 28 kecekapan kepemimpinan yang berbeza sangat penting untuk berjaya yang merangkumi kreativiti, daya tahan dan fleksibiliti. Apabila pekerja mempunyai kemahiran ini, mereka dapat mengambil alih kedudukan kepemimpinan yang mempunyai lebih banyak tanggungjawab dan kewibawaan. Kemahiran ini menunjukkan keupayaan untuk membuat persembahan, mendengar dengan berkesan, berkelakuan beretika, menulis dengan ringkas dan mengatur bawahan untuk menyelesaikan tugas pekerjaan.

2

Tentukan model kompetensi kepemimpinan. Ini melibatkan menyenaraikan kemahiran yang diperlukan untuk memimpin dan membuat keputusan dengan berkesan di syarikat anda. Sebagai contoh, pemimpin yang berjaya memungkinkan perubahan strategik, menetapkan matlamat yang realistik, menyampaikan visi kepada pekerja bawahan, memudahkan kerjasama dan kerja berpasukan, menyelesaikan konflik, mengira risiko dan membuat keputusan kewangan. Anda boleh membuat hamparan, dokumen atau menggambarkan gambar untuk menunjukkan model anda.

3

Bersedia untuk mengukur kejayaan dengan menambahkan tingkah laku optimum yang berkaitan dengan kemahiran pada model anda. Sebagai contoh, pemimpin kreatif dan inovatif mempersoalkan pendekatan tradisional dan bereksperimen dengan idea baru. Pemimpin yang fleksibel menyesuaikan diri dengan cepat dengan maklumat baru dan mengubah keadaan untuk mengatasi halangan. Pemimpin yang berdaya tahan menghadapi tekanan yang kuat, tetap optimis dalam keadaan buruk dan pulih dari kemunduran untuk mencuba lagi.

4

Uji andaian anda dengan sekumpulan pekerja teras. Jalankan perjumpaan kumpulan fokus atau lakukan temu ramah peribadi. Masukkan maklum balas dan komen ke dalam model sehingga benar-benar mencerminkan kepemimpinan teladan di syarikat anda.

5

Buat alat penilaian untuk membantu anda mengesahkan kemahiran kepemimpinan dan membuat keputusan. Contohnya, gunakan alat tinjauan dalam talian, seperti Zoomerang, Qualtrics atau SurveyMonkey, untuk membuat soal selidik. Masukkan soalan pilihan ganda untuk setiap kecekapan. Contohnya, ketik "Adakah pekerja anda membuat keputusan yang tepat, tepat dan tepat pada masanya?" Masukkan pilihan jawapan pemula, berpengalaman dan master.

6

Sebarkan soal selidik itu kepada pengurus pemimpin yang berpotensi di syarikat anda. Mereka harus menyelesaikan tinjauan, menunjukkan jika pekerja menunjukkan setiap kemahiran di peringkat pemula, berpengalaman atau master.

7

Analisis hasil dari soal selidik anda. Sekiranya kebanyakan pekerja hanya mempunyai kemahiran pemula di bidang yang diinginkan, kumpulkan senarai pilihan latihan, sumber dan sokongan. Sebagai contoh, laman web MindTools menawarkan petua dan teknik yang berkaitan dengan mengembangkan kemahiran kepemimpinan dan membuat keputusan yang berkesan. Galakkan pekerja untuk menilai keperibadian dan kemampuan kepimpinan mereka sendiri.