Cara Menerima Peletakan jawatan Lembaga

Pengunduran diri ahli dewan boleh bergema di organisasi anda, sehingga menimbulkan emosi di kalangan pekerja dan sukarelawan anda. Reaksi anda terhadap pengunduran diri mempengaruhi bagaimana pandangan orang lain, dan sama ada akan mengurangkan kebimbangan atau meningkatkannya. Tidak kira sama ada anda menjangkakan pengunduran diri atau takut, anda harus menunjukkan kebijaksanaan dan kesopanan ketika menerimanya. Sangat penting bagi reputasi syarikat atau organisasi anda agar anda menyampaikan berita mengenai pengunduran diri dengan cara yang positif.

1

Baca peraturan undang-undang untuk organisasi anda untuk menyegarkan semula ingatan anda mengenai protokol. Banyak papan mempunyai peraturan perilaku yang ditulis dalam manual untuk memastikan kepatuhan dan penerapan peraturan yang adil.

2

Panggil mesyuarat dewan untuk memilih pengunduran diri jika peraturan perundangan anda tidak menyatakan bahawa dewan boleh memilih pada mesyuarat berikutnya yang dijadualkan.

3

Undi untuk menerima peletakan jawatan dan menerbitkan siaran akhbar untuk mengumumkannya. Sekiranya anda sudah mempunyai pengganti yang disetujui, gunakan siaran yang sama untuk mengumumkan siapa itu, dan tumpukan siaran akhbar mengenai bagaimana ahli lembaga baru akan meningkatkan visi korporat ke depan.